De ce iubesc nordicii cafeaua? png

De ce iubesc nordicii cafeaua?

Autor: Redacția
🗓️ 13 decembrie 2019

Cei mai mulţi dintre noi nu ne putem imagina o zi, o singură zi, fără o ceaşcă de cafea alături! Energia pe care ne-o insuflă doar mirosul ei, absolut fără egal, e de nepreţuit. La fel ca şi tabietul personal care însoţeşte consumul de cafea. Aş zice că am împrumutat toate astea de la turci, nu?

Ei bine, scriind aceste rânduri mi-am amintit de un amic care mi-a povestit că vizitând Suedia a descoperit cu enormă uimire pasiunea localnicilor pentru cafea,care au inventat şi un cuvânt special pentru a descrie întregul ceremonial de savurare a licorii negre: fika. E aproape intraductibil, dar, pe scurt, fika ar însemna totuşi „să luăm o pauză”, de obicei una de cafea, dar la fel de bine se poate consuma şi ceai. Şi, nota bene, întotdeauna alături de dulciuri! Fika, tack şi kej, adică „să luăm o pauză”, „mulţumesc” şi „salut”, sunt printre primele cuvinte pe care orice străin le deprinde în cele dintâi ore de şedere în Suedia.

Fika acoperă lingvistic un veritabil fenomen social, în numele căruia un moment de relaxare are de multe ori întâietate. Fiindcă el îţi promite în primul rând că vei petrece o perioadă de timp în compania unor prieteni. Nu contează în care perioadă a zilei se petrece. E la fel de binevenit dimineaţa, la prânz sau seara. Nici locul nu prea contează. Fika „se poate consuma” acasă, la serviciu sau într-o cafenea, alături de colegii de seriviciu, de vechi cunoştinţe sau de familie. Şi, cel mai important, frecvenţa fika e la latitudinea fiecăruia! Uşor contrariat, am apelat la statistici. Şi surpriză, ele indică în majoritate topuri conduse de ţări nordice, mari amatoare de consum sporit de cafea. Finlanda, Suedia (vivat fika, care va să zică!), Islanda, Norvegia şi Danemarca sunt prezente mai mereu în primele cinci naţiuni ale lumii din acest punct de vedere, în timp ce Turcia, despre care vorbeam la început, e mult în spatele acestora. Se naşte aşadar logic întrebarea: când s-au îndrăgostit până peste cap nordicii de cafea? Şi, mai ales, ce putem face pentru a trăi „fika” după modelul lor?

 În fond, adevărul e simplu: nordicii preţuiesc la superlativ scurtele momente de răgaz sau de lumină, sau de căldură. Dau importanţă lucrurilor mici care îi pot transforma pe scară largă şi pe ei, şi pe cei din jurul lor.

Citeşte continuarea pe Adevărul.ro