Cum va fi sărbătorit Constantin Brâncuși de Institutul Cultural Român în 2019 jpeg

Cum va fi sărbătorit Constantin Brâncuși de Institutul Cultural Român în 2019

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 februarie 2019

Operei și personalității marelui artist român Constantin Brâncuși îi va fi dedicată o serie de evenimente de anvergură în cadrul următoarei ediții a Festivalului Europalia, desfășurată în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, ediție la care România are statutul de țară invitată de onoare. 

Prezența României la acest important festival european este coordonată de Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului. Evenimentele consacrate operei lui Brâncuși vor avea loc la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles și în alte muzee prestigioase din Belgia, informează un comunicat al ICR.

„Un concept în care cred şi pe care încercăm să îl aplicăm în strategia Institutului Cultural Român este acela de diplomație a artei. Arta poate fi un instrument de comunicare universal între artiști, între creatori și public, dar și între nații, în ansamblul lor. Brâncuși este un nume care ține de ceea ce se cheamă astăzi « brand de țară ». Opțiunea de a-i consacra operei sale o poziție centrală la Europalia s-a impus, așadar, de la sine. Așa cum o facem mereu, că e vorba de figuri de referință sau de artiști emergenți, ne străduim ca evenimentele pe care le vom organiza să fie în spiritul operei: vii, autentice, de impact. Europalia va fi, pentru ICR, parte aunui adevărat maraton cultural, a unei serii de provocări fără precedent în existența sa, serie care a mai inclus Sezonul România Franța, Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și Centenarul Marii Uniri“, a declarat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

Europalia, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă Europalia a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre țările invitate de onoare la edițiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franța (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federația Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Foto: Institutul Cultural Român