Crăciun în Scandinavia  Cu ce cafea se delectează Moşu'?   png

Crăciun în Scandinavia. Cu ce cafea se delectează Moşu'?

Autor: Redacția
🗓️ 20 noiembrie 2019

Oricât ar părea de ciudat există cel puţin un lucru încă neştiut atunci când vine vorba despre celebrul Moş Crăciun. Bea sau nu cafea? Altfel spus, v-aţi trezit vreodată, pe nepusă masă, faţă-n faţă cu doi ochişori vii care vă chestionează exact pe tema asta, cu cea mai adâncă seriozitate din lume? Cu ce fel de cafea îl aşteptăm pe Moşu'? Mda…Şi eu exact ca şi voi! Aşa că am trecut la cercetări în domeniu, ca să nu repet ruşinea de două ori!

În primul rând, am descoperit că Laponia, locul originar al Moşului, include mult mai multe ţări decât credeam iniţial. E vorba despre Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Islanda. Ba există voci care susţin că şi o parte din nordul Rusiei ar putea intra în noţiunea lărgită de Laponia. Dar pe ultimii i-am abandonat repede, când mi-am reamintit că sunt fani ai Moşului Gerilă şi, colac peste pupăză, mai şi celebrează Crăciunul pe stil vechi!

Aşadar, am ales pentru voi doar ţările nordice. Scandinavia, într-un cuvânt. Cu multe, foarte multe tradiţii de Crăciun. Din capul locul trebuie spus nordicii trăiesc altfel Crăciunul. La ei povestea e mai lungă. Startul petrecerii se dă pe 13 decembrie, o dată cu sărbătoarea Sf. Lucia. Care, atenţie, la aceeaşi dată, e prezentă şi în calendarul ortodocşilor. Lucia a fost o tânără fecioară siciliană ce a murit ca martir al credinţei la începutul celui de-al patrulea secol. Sărbătoarea ei e însoţită cel mai adesea prin gestul de a face cadouri celor mici, iar în Suedia, spre exemplu, icoana ei stă la loc de cinste. Potrivit tradiţiei locului, în ziua sfintei, cea mai tânără membră a familiei îmbracă o haină albă, aprinde coroniţa de lumânări ce preveşteşte apropierea Crăciunului şi-şi serveşte părinţii şi fraţii mai mari cu nişte pâini mici, în fapt nişte chifle, dar dintr-un aluat ce aminteşte de cozonacul nostru, vin fiert şi mare, mare atenţie, cu cafea! Da, cu cafea! Peste alte zece zile, urmează ritualul împodobirii bradului, dar şi al casei, în general. Aceasta din urmă devine diferită din cauza zecilor de lalele roşii pe care suedezii le preferă în materie de décoraţiuni de Crăciun. Iar masa specială nu poate rata preparatele speciale din carne de porc şi din peşte. Ultimul cuvânt îl au dulciurile, gătite într-o multitudine de forme (există chiar şi cozonac în formă de mucenici moldoveneşti, adică într-o formă ce imită nota opt, cu care suntem familiari), şi, nelipsita cafea! „God Jul”, sună peste tot în Suedia urarea care la noi se traduce prin „Crăciun fericit!”.

Citeşte continuarea pe adevărul.ro