„Constantin Daniel Rosenthal  Un artist în vremea revoluției”  O nouă expoziție la MNAR jpeg

„Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”. O nouă expoziție la MNAR

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2020

Muzeul Național de Artă al României anunță o nouă expoziție temporară, dedicată artistului Constantin Daniel Rosenthal, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea celui care ne-a dăruit lucrările emblematice „România Revoluționară” și „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”.

Intitulată „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 septembrie 2020 - 20 februarie 2021 în Sălile Kretzulescu ale MNAR și reunește 24 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, la care se adaugă 7 portrete sosite de la muzee din București și din țară, precum și dintr-o colecție particulară.

Aceasta este cea de-a doua și cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui C.D. Rosenthal la noi în țară. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă al RSR, conținea doar unsprezece lucrări, fără o publicație însoțitoare.

copie autoportret Rosenthal realizata de Vermont jpg jpeg

„După cincizeci de ani de la singura expoziție dedicată lui C.D. Rosenthal, considerăm că evenimentul de față reprezintă un bun prilej atât pentru o meritată reevaluare a operei artistului în contextul tinerei arte moderne românești, cât și pentru o reflecție asupra intersecției dintre artă și politică, subiect perfect actual în toate timpurile”, consideră Monica Enache, curatorul expoziției.

Catalogul care însoțește expoziția reunește toate lucrările artistului ce au putut fi identificate în țară și în străinătate, în colecții muzeale și particulare, unele necunoscute și nepublicate până astăzi. Cercetarea unui corpus mai vast de lucrări a prilejuit reevaluarea unor datări, identificarea unor personalități portretizate de C.D. Rosenthal, precum și propuneri de descifrare a unor elemente cu evident conținut simbolic, purtătoare de mesaje criptate, de multe ori cu certă notă conspirativă.

Romania rupandu si catusele pe Campia Libertatii jpg jpeg

Volumul include și toate scrisorile cunoscute până acum, păstrate în arhive din România – la Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Națională –, pe care artistul-revoluționar C.D. Rosenthal i le-a adresat prietenului său C.A. Rosetti, împreună cu o scrisoare către doctorul Adolf Grünau. Multe dintre aceste scrisori au fost descifrate și traduse în premieră cu această ocazie, iar publicarea lor integrală dezvăluie o lume și un stil de viață aproape pierdute pentru omul secolului XXI.

„De la ‘48 am învățat ceea ce ar fi trebuit să învățăm cu mult înainte, vai, anume de a începe reforma cu noi înșine, înainte de a ne amesteca în treburile altora”, îi scria C.D. Rosenthal lui C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.

Maria Rosetti jpg jpeg

Expoziția și catalogul Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției” au fost realizate cu sprijinul financiar al Asociației „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”.