Confesiunile protejatului lui Stalin  Cum a justificat Molotov invazia sovietică a Poloniei jpeg

Confesiunile protejatului lui Stalin. Cum a justificat Molotov invazia sovietică a Poloniei

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 13 iunie 2017

Pe 1 septembrie 1939, la o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, Germania Nazistă a invadat Polonia. Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietică a invadat estul Poloniei, fără nicio declarație oficială de război.

Armata Roşie a ocupat teritoriile convenite în anexa secretă a tratatului de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă. Invadarea Poloniei a luat sfârșit la 6 octombrie 1939 cu împărțirea celei de-a Doua Republici Poloneze de către Germania și URSS.

În cartea de memorii ”Conversații cu Molotov. În cercul puterii comuniste”, publicată recent în traducere românească la editura Corint, fostul ministru sovietic de externe justifică invadarea Poloniei prin refuzul guvernului de la Varșovia de a accepta ”ajutorul sovietic” pentru a se apăra împotriva atacului german.

”Polonezii erau neîmpăcați. Am dus tratative cu englezii și francezii înainte de a discuta cu germanii: dacă nu se vor împotrivi trupelor noastre în Cehoslovacia și Polonia, atunci, desigur, lucrurile noastre vor merge mai bine. Au refuzat, de aceea trebuia să luăm măsuri chiar și parțiale, trebuia să îndepărtăm trupele germane. Dacă nu am fi ieșit în întâmpinarea germanilor în anul 1939, ei ar fi ocupat toată Polonia până la graniță. De aceea ne-am înțeles cu ei (cu germanii – n.r.). Ei trebuiau să fie de acord. Pactul de neagresiune este inițiativa lor. Noi nu puteam apăra Polonia, pentru că ea nu voia să aibă de-a face cu noi. Ei, și dacă Polonia nu vrea, iar războiul e la o aruncătură de băț, atunci dați-ne nouă măcar acea parte din Polonia care, considerăm noi, aparține necondiționat Uniunii Sovietice”, spunea Molotov într-o convorbire cu poetul Feliks Ciuev, din anul 1978.

Cartea publicată de editura Corint sintetizează cele 139 de conversații pe care poetul Feliks Ciuev le-a avut cu Viaceslav Molotov, fostul ministrul de externe al URSS în perioada lui Stalin, de-a lungul a 17 ani, din 1969 până în 1986. Cu o consecvență specifică disciplinei de partid, Molotov își amintește despre camaraderia cu Lenin, despre rolul pe care l-a jucat în lovitura de stat bolșevică din octombrie 1917 și activitatea din timpul lui Stalin, cu negocierile pentru semnarea pactului germano-sovietic (1939), dar și despre înlăturarea sa din viața politică, petrecută în timpul lui Hrușciov.

Conversații cu Molotov. În cercul puterii comuniste

conversatii cu molotov 01 jpg jpeg

Autori: Feliks Ciuev, Viaceslav Molotov

Editura: Corint; număr pagini: 672; preț: 39,90 lei.

Citește și: 

De ce s-a semnat infamul Pact Ribbentrop – Molotov? 

Protocolul adiţional secret al Pactului de neagresiune dintre U.R.S.S. şi Germania (23 august 1939) 

Polonia sfâşiată între Hitler şi Stalin