CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA #14  «Enigma culturilor cargo  Șoc cultural și opacitate cognitivă» jpeg

CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA #14. «Enigma culturilor cargo. Șoc cultural și opacitate cognitivă»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2018

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 25 octombrie 2018, de la ora 18.30, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Radu Umbreș, antropolog în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, va vorbi despre Enigma culturilor cargo. Șoc cultural și opacitate cognitivă.

De la începutul secolului 20, sute de societăți melaneziene neolitice s-au lansat într-o imitație a culturii vestice. Totusi, practicile lor au fost aparent iraționale. Pentru a primi misteriosul „cargo”, băștinașii au înjghebat avioane de lemn și aeroporturi, au început să își strângă mâinile și să țină flori în glastre, precum europenii, sau să organizeze parade militare, toate folosind tehnologia neolitică. În aceste condiții, cum s-a răspândit oare creștinismul ca ritual și credințe asociate cu culturile „cargo” în Melanezia? 

Radu Umbreș îmbină perspective din antropologia cognitivă și cea social-culturală, pentru a răspunde la această întrebare. 

Prezentarea propune o explicație bazată pe intersecția dintre mecanisme psihologice evoluate pentru imitația culturală și structuri de putere și cunoaștere specifice contactului cultural între puterile coloniale și colonizați.   

Intrarea este liberă.