Conferinţa “Sport, eroi, idoli şi modele  Simona Halep şi construirea mitologiei sportive în România contemporană” jpeg

Conferinţa “Sport, eroi, idoli şi modele. Simona Halep şi construirea mitologiei sportive în România contemporană”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 mai 2018

Sportivii au reprezentat, din cele mai vechi timpuri, un important element de raportare, ce personifică atât aspirații individuale, cât și năzuințe colective. De la atleții greci din Olimpia, având pentru o zi statut de Zeu și până la superstarurile sportului modern, care au legiuni de fani și caravane de sponsori la picioare, fenomenul sportiv a născut timp de aproape trei milenii la rând vii pasiuni, care - "cartografiate" așa cum se cuvine de studiile academice - pot contribui la înţelegerea mecanismelor mentale şi culturale după care funcţionează o societate, la înţelegerea mentalului colectiv şi mai ales a aşteptărilor, dorinţelor, temerilor, speranţelor unui grup uman.

Care sunt mecanismele care transformă sportivii în eroi sau modele? De ce are nevoie o societate să se legitimeze prin anexarea acestora? Care sunt mecanismele oficiale şi populare de transformare a sportivului (şi a sportului) în modele, idoli sau eroi? Ce mai reprezintă ei pentru societatea modernă, într-o goană permanentă după noutate, senzaţional, extraordinar? Care sunt mecanismele formale şi informale prin care sportivii sunt transformaţi într-un simbol sau marcă identitară?. Să nu uitam că sportul românesc a creat idoli: Ilie Năstase, Nicolae Dobrin, Patzaichin, Nadia, "Zeița de la Montreal" sau echipa Steaua, care ne-a făcut să ne simţim măcar şi pentru o clipă stăpânii Europei.

În ultimul timp, tenismena Simona Halep a generat şi generează discuţii tot mai aprinse, fiecare meci şi prestanţă sportivă fiind intens comentate în mediile de socializare, ridicând tot mai mult întrebarea: mai are nevoie societatea românească de eroi şi mituri, de figuri carismatice? Ce modele şi valori promovăm şi în ce forme, ce modele şi valori acceptăm şi în ce forme?

Acestea sunt câteva din întrebările pe care ne propunem să le dezbatem într-o întâlnire despre valori şi mituri sportive, despre mecanismele prin care societatea românească se raportează la fenomenul sportiv, despre modul în care se construiesc şi se deconstruiec idolii şi eroii în lumea actuală.

În primele zile ale Open-ului francez Roland Garros, Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităţilor şi Culturii de Masă, Facultatea de Istorie şi Asociaţia Culturală Matricea Românească au plăcerea de a vă invita vineri, 25 mai 2018, de la ora 17:00, în Amfiteatrul Nicolae Iorga (Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Bd. Elisabeta 4-12, etajul I), la Conferinţa “Sport, eroi, idoli şi modele. Simona Halep şi construirea mitologiei sportive în România contemporană”, susţinută de Teodor Burnar, doctorand în cadrul Şcolii Doctorale a Facultăţii de Istorie.

Teodor Burnar a debutat în media la 19 ani, în 2006, ca jurnalist sportiv, devenind în următorul deceniu specialist în presa print şi online. A fost redactor-şef adjunct al revistei Sport Magazin şi a colaborat cu Federaţia Română de Fotbal, UEFA, Boom Sport One şi Eurosport. Din 2017 este doctorand al Facultăţii de Istorie cu un proiect de teză intitulat "Mituri, eroi, sportivi în România contemporană (2000-2015)". Conferința va fi moderată de către Prof. dr. Mirela-Luminiţa Murgescu.

Vă așteptăm cu drag!