Conferinţa „Samurai şi gentleman în veacul al XIX lea  Japonia şi lumea occidentală” jpeg

Conferinţa „Samurai şi gentleman în veacul al XIX-lea. Japonia şi lumea occidentală”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 27 aprilie 2018

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită vineri, 4 mai, ora 18:00, la conferinţa intitulată „Samurai şi gentleman în veacul al XIX-lea. Japonia şi lumea occidentală”, susținută de Alexandra Marina Gheorghe, lector univ. dr în cadrul Secției de Limba și Literatura Japoneză a Universității din București. Evenimentul îşi propune să promoveze harta vedetă a lunii mai intitulată „Regatul Japoniei”, realizată de cartograful german Matthäus Seutter în secolul al XVIII-lea, şi vine în întâmpinarea interesului manifestat de public pentru istoria şi cultura niponă. Mai multe informaţii pe site-ul muzeului. 

După succesul conferinţei „De la straiele de samurai la frac. Patru secole de călătorie în Japonia” susţinute la MNHCV în luna ianuarie, Alexandra Marina Gheorghe aduce în atenţia publicului jurnalele primilor japonezi care vizitau Statele Unite ale Americii şi Europa în veacul al XIX -lea (Fukuzawa, Kunitake, Ōgai și Sōseki). Modalitatea de a-l percepe pe „celălalt” ne va permite să aflăm ce anume i-a unit sau diferențiat pe niponi de occidentali. 

Afis Conferinta Japonia jpg jpeg

Doctor în ştiinţe umaniste (istorie) din anul 2007 al Universității din București, Alexandra Marina Gheorghe a participat la programul de training pentru profesorii de limba japoneză organizat de Japan Foundation la Institutul pentru Limba Japoneză de la Urawa și a beneficiat de burse acordate de Japan Foundation şi de Nippon Foundation (prin programul NF-JLEP) la Universitatea de Limbi Străine din Osaka. În prezent este lector în cadrul Secției de Limba și Literatura Japoneză a Universității din București, participând cu prezentări la numeroase conferinţe naţionale şi internaţionale şi publicând articole de specialitate.