Conferinţă MNAR: Stalinism: strategii de exit jpeg

Conferinţă MNAR: Stalinism: strategii de exit

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 ianuarie 2017

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o suită de evenimente prilejuite de expozițiile temporare „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” și „Anatomia restaurării”.

Joi 26 ianuarie ora 16.30Profesor Universitar Dr. Augustin Ioan susține conferința Stalinism:strategii de exit. Plecând de la documente de partid care au marcat despărțirea de stalinism în marea țară a socialismului biruitor și urmările pe care le-au avut acestea asupra arhitecturii din unele țări satelit, inclusiv din România, Augustin Ioan va explora legătura dintre baza ideologică a arhitecturii „pentru popor” și modernismul limbajului plastic afișat de noile clădiri.

 Dedicată realismului socialist, expoziția  „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” analizează traseul plasticii româneşti în perioada de început a orânduirii comuniste în țara noastră. Ea punctează momente care au marcat decisiv stilistica primilor ani şi urmărește metamorfoza survenită într-o vreme în care arta plastică a reprezentat pentru aparatul de stat o metodă eficientă de alfabetizare (astăzi am spune probabil de „îndoctrinare”) vizuală a cetăţeanului. Imagini recurente au participat prin forța lor de persuasiune la construirea viziunii comuniste asupra lumii.