Conferinţa de joi «Istoria în fărâme» jpeg

Conferinţa de joi «Istoria în fărâme»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2018

Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu joi, 18 octombrie 2018, ora 18.30, la Conferința „Arheologii vizuale în arta premodernă: istoria în fărâme”, susținută de Simona Drăgan.

Poate fi „citită” arta drept o cronică a trecutului? Sau rămâne exclusiv menită lecturii estetice? Mai mulți istorici au semnalat de-a lungul timpului dorința de a valorifica documentar expresia plastică, dar adesea, nefiind și istorici de artă, s-au simțit „neechipați” pentru o asemenea operațiune riscantă. Uneori, când au avut curajul să ia arta drept martoră a istoriei printr-o lectură „pozitivistă”, s-au înșelat, rezultând câteva erori care au făcut prin ele însele istorie. Totuși, imaginea de artă este, în felul său, o sursă istorică și ea poate fi uneori și un material probator în completarea documentelor scrise, chiar cu mult înainte de apariția fotografiei. De peste o jumătate de secol, relativismul și scepticismul (în sens filosofic) au împins tot mai spre margine interesul pentru o eventuală valorificare documentară a artei. Însă întrebarea rămâne: în ce măsură i se poate concede artei o valoare documentară în epocile premodernă sau modernă timpurie? Iar finalmente, cărui tip de artă? Unde am putea căuta (și găsi) mărturii cu valoare istorică în imaginea de artă? 

Această conferință urmărește să răspundă cât mai convingător întrebărilor formulate mai sus. „Recompunerea” virtuală a unui document istoric din imagini, și adesea din numai câteva detalii strecurate în varii compoziții, constituie o formă de „arheologie” vizuală, care va fi testată cu această ocazie prin lucrări de artă italiană și flamandă din epocile menționate. Vom vedea dacă trecutul este transmisibil și prin artă (nu doar prin document scris), și de ce anume trebuie să ținem seama pentru a-i desluși secretele, în special în arta marilor maeștri. E important de văzut totodată și unde sau când trebuie să ne oprim. 

Simona Drăgan este lector universitar de Studii europene la Facultatea de Litere a Universității din București. Are două licențe, în filologie și istoria artei (la Universitatea din București și la Universitatea Națională de Arte, București), un masterat de teoria literaturii și un doctorat în filologie (2008), pe o temă de filosofia limbajului. De câțiva ani, publică cu regularitate în revista „România literară”, la rubricile Arte și Meridiane, articole pe teme de arte vizuale și carte străină. Publicațiile academice includ doctoratul și o serie de studii și articole pe teme filologice, de studii culturale europene, iar în ultimii ani și de istoria artei. Conferința propusă reflectă interesul său de a completa informația istorică prin cea de istoria artei, sub forma unor studii „arheologice” care i-au fost inspirate de demersurile (teoretice și practice) ale lui Michel Foucault și Carlo Ginzburg, rămânând totuși fidelă principiilor ce definesc formația unui istoric de artă. 

Intrarea: 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile.