Conferinta „Arhitecti romani in inchisorile comuniste 1944 1964”, la Institutul Cultural Roman jpeg

Conferinta „Arhitecti romani in inchisorile comuniste 1944-1964”, la Institutul Cultural Roman

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 3 octombrie 2013

Miercuri, 9 octombrie 2013, ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc conferinta „Arhitecti romani in inchisorile comuniste 1944-1964” sustinuta de arh. drd. Vlad Mitric-Ciupe si invitatii sai, prof. dr. arh. Sorin Vasilescu si arh. Emanoil Mihailescu, fost detinut politic intre anii 1958-1963.

De cand s-a instalat in Romania, regimul comunist a desfigurat chipul tarii, decimand elitele si terorizand restul populatiei. Printre victimele regimului s-au numarat si cei mai de seama arhitecti ai Romaniei interbelice. Profesionisti de prestigiu precum G.M. Cantacuzino, I.D. Enescu, Constantin Iotzu, Arghir Culina, Constantin Joja, Nicolae Goga, Stefan Bals, Virgil Antonescu si altii au indurat chinuri groaznice doar pentru vina de a fi fost unii dintre cei mai buni specialisti in domeniul lor si de a se fi opus – intr-un fel sau altul – comunismului. 

Conferinta „Arhitecti romani in inchisorile comuniste 1944-1964” va fi deopotriva o marturie emotionanta si un document despre teroarea pusa in scena de un regim criminal, precum si despre destinele frante ale unor oameni de exceptie.

Daca la nivelul breslei arhitectilor erau cunoscute cateva cazuri care au suferit rigoarea extrema a regimului comunist – temnita politica – proiectul de cercetare „Arhitectii romani si detentia politica 1944-1964“ – finantat de Ordinul si Uniunea Arhitectilor din Romania – a identificat si documentat aproximativ 100 de cazuri.

Intrarea la eveniment este libera.