Comuniști români în Rezistența Franceză  Vladimir Tismăneanu în dialog cu Adrian Cioroianu jpeg

Comuniști români în Rezistența Franceză. Vladimir Tismăneanu în dialog cu Adrian Cioroianu

Centrul de Cercetări în Istorie Contemporană vă invită la evenimentul Comuniști români în Rezistența Franceză. Vladimir Tismăneanu în dialog cu Adrian Cioroianu, 4 iunie 2014, în Sala de Consiliu a Facultății de Istorie, cu începere de la orele 11.30 (Facultatea de Istorie, bd-ul. Regina Elisabeta nr. 4-12, et.1).

Profesorul Vladimir Tismăneanu ne va ghida prin complicata și fascinata lume a rezistenței antifasciste europene și a substraturilor sale comuniste, fiind evocate grandoarea si mizeria internaționalismului comunist în veacul lagărelor de concentrare și al camerelor de tortură.

Invitaţii vor discuta o serie de teme extrem de importante pentru istoria comunismului românesc și internațional din perioada interbelică şi anii celui de-al Doilea Război Mondial:antifascismul și Parisul, dimensiunea internațională a stalinismului în contextul anilor ’30, prezența comuniștilor din Romania în Franța şi în Brigăzile Internaționale din Războiul Civil din Spania, anul 1939 și șocul Pactului Molotov-Ribbentrop.

Vladimir Tismăneanu şi Alexandru Cioroianu vor evoca o serie de figuri marcante ale epocii (Olga Bancic, Cristina Luca, Mihail Florescu, Gheorghe Gaston Marin, Alexandru Jar, Ana Pauker și Eugen Fried), examinându-le iluziile şi deziluziile, febra romantică şi manipulările staliniste ce le-au marcat destinul.

Evenimentul este desfășurat în cadrul proiectului de cercetare Membri, simpatizanţi, conspiratori şi "tovarăşi de drum". Componenţa Partidului Comunist din România în perioada ilegalităţii-Studii prosopografice (www.andco.ro), finanțat de CNCS-UEFISCDI și derulat în parteneriat cu Universitatea din București, grant nr. PCE-2012-4-0594.

Intrigat? Curios? Entuziasmat? Sceptic? Perfect! Te așteptăm! Și nu uita:Citește și dă mai departe.