Colocviul internațional Frontiers of the Roman Empire  The limes forum jpeg

Colocviul internațional Frontiers of the Roman Empire. The limes forum

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 27 noiembrie 2012

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) organizează în ziua de 28 noiembrie 2012, începând cu ora 10, Colocviul internațional FRONTIERS OF THE ROMAN EMPIRE. THE LIMES FORUM, care se va desfăşura în sala de conferinţe a Hotelului Victoria (B-dul 21 Decembrie 1918, nr. 54-56).

După cuvântările introductive susţinute de d-na dr. Carmen Ciongradi, directorul general al MNIT Cluj, precum şi de reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, vor fi susținute trei prelegeri pe tema graniței romane, ca monument UNESCO. Cei care vor conferenţia, sunt dr. C. Sebastian Sommer (Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege, München), dr. Sonja Jilek (Institut für Klassische Archäologie der Universität, Wien) şi dr. Ioana Olteanu (University of Exeter).

Prelegerile vor fi urmate de discuții în cadrul unei mese rotunde. La dezbateri, alături de participanții la colocviu, vor participa reprezentanți ai Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, ai muzeelor din județele transilvănene străbătute de fosta graniță romană (Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș și Covasna), precum și cercetători de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj.

Prelegerile se vor concentra pe diferite studii de caz, fiind prezentată detaliat situația actuală a monumentelor care compun granița romană din Germania, cu accent pe prezentarea istoricului și a structurii sistemului de promovare și management al frontierei romane de aici în contextul apartenenței monumentului la UNESCO. Va fi prezentată apoi situația managementului graniței romane din Austria (provincia romană Noricum) și pașii urmați de specialiștii austrieci pentru promovarea limesului de aici în Tentative List și mai apoi pe listele UNESCO. Nu în ultimul rând, vor fi prezentate avantajele metodelor moderne de analiză şi prospecţie detaliată a unor suprafețe mari de teren, cum este cazul graniței romane ce străbate mii de kilometri, cu ajutorul teledetecției.

În cadrul discuțiilor ulterioare prelegerilor se vor purta dezbateri privind crearea unui cadru omogen de promovare a fostei frontiere romane de pe teritoriul României, cu posibilitatea înființării unui “forum al limes-ului”, care să coordoneze activitatea de înregistrare, cercetare și management a graniței Daciei romane, obiectivul principal fiind înscrierea firească a monumentului pe lista UNESCO, pentru o mai bună protecție şi promovare culturală și turistică.