Coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului, expus la  Palatul Culturii din Iaşi  jpeg

Coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului, expus la Palatul Culturii din Iaşi

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 1 octombrie 2021

Coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului, intrat de curând în patrimoniul cultural naţional al României şi considerat a fi o piesă cu valoare istorică excepţională, este expus până pe 19 decembrie 2021, la Muzeul de Istorie a Moldovei din Palatul Culturii din Iaşi..

Micro-expoziţia "Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei organizată de Complexul Muzeal Naţional 'Moldova'" va putea fi vizitată între orele 10,00-17,00, de marţi până duminică; accesul ultimului vizitator se face la 16,30, cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă, informează un comunicat al Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Piesă unicat în colecţiile din România, coiful de tip corintic a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia râului Siret, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza din judeţul Iaşi, fiind recuperat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ în acest an şi a intrat în custodia Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

afis coif  antic 1 jpg jpeg

Tipul corintic a primit această denumire pentru că piese similare au fost reprezentate pe ceramica pictată grecească de la Corint, unde probabil au fost produse şi primele exemplare de acest fel. Ele oferă dovada măiestriei şi priceperii meşterilor greci în prelucrarea bronzului, tehnica de realizare dintr-o singură bucată de metal fiind foarte dificilă. Coifurile de tip corintic au apărut încă la sfârşitul sec. VIII a. Chr. şi au cunoscut o utilizare intensă pe parcursul sec. VII-V a. Chr. Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populaţiile barbare din nord. Se cunosc doar câteva exemplare descoperite în morminte scitice din nordul Mării Negre sau la tracii din Balcani. Coiful descoperit în apa Siretului, care poate fi datat la începutul sau în prima jumătate a sec. V a. Chr., constituie, astfel, o apariţie insolită, se menţionează în comunicatul Complexului Muzeal Naţional "Moldova".