Coelho, cu un nou roman la Humanitas jpeg

Coelho, cu un nou roman la Humanitas

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 9 octombrie 2012

Ziarul „Adevărul“ vă prezintă în avanpremieră fragmente din cartea „Manuscrisul găsit la Accra“, de Paulo Coelho, în pregătire la Humanitas Fiction.

În cele 192 de pagini ale noii sale cărţi, „Manuscrisul găsit la Accra", Coelho îşi invită cititorii să mediteze la valorile umane şi să-şi trăiască prezentul, pentru a-şi menţine sufletul viu.Scriitorul brazilian în vârstă de 65 de ani a publicat cărţi în 168 de ţări şi a vândut 140.000.000 de exemplare în întreaga lume. Romanele sale au fost traduse în 73 de limbi. În România, Paulo Coelho a vândut peste 1.000.000 de exemplare. El este şi scriitorul cu cei mai mulţi fani în reţele de socializare: 9, 3 milioane de fani pe Facebook şi 5, 8 milioane de followers pe Twitter.Povestea din „Manuscrisul găsit la Accra" spune că pe 14 iulie 1099, în ajunul bătăliei pentru Ierusalim, cruciaţii au aşteptat, dincolo de ziduri, zorile, pentru a începe asaltul, iar locuitorii din Oraşul Sfânt-creştini, evrei şi musulmani-s-au adunat ca să-l asculte pe grecul înţelept căruia îi ziceau Coptul.Acesta nu le-a vorbit despre bătălia care se apropia, ci despre credinţă, provocări şi obstacole, despre înfrângerea care aşteaptă să devină victorie şi despre înţelepciunea iubirii. Însemnate pe un papirus şi ascunse într-o peşteră din deşertul egiptean, spusele înţeleptului grec au răzbătut, în final, până în zilele noastre.Documentul conţine răspunsurile sale, la fel de adevărate chiar şi după o mie de ani, la întrebări despre dragoste, pierdere, înfrângere, singurătate, sex, teamă şi calea de urmat.Paulo Coelho „Manuscrisul găsit la Accra" (fragmente)Traducere din portugheză de Micaela GhiţescuEditura HumanitasFiction, 2012Cuvânt înainte şi salutÎn decembrie 1945, doi fraţi care îşi căutau un loc de popas au dat peste o urnă plină de papirusuri într-o grotă din regiunea Hamra Dom, din Egiptul de Sus. În loc să anunţe autorităţile locale - cum cerea legea -, au hotărât să vândă manuscrisele pe piaţa antichităţilor bucată cu bucată, ca să nu atragă atenţia guvernului.

Mama băieţilor, temându-se de influenţa unor „energii negative", a ars mai multe dintre papirusurile descoperite de aceştia. În anul următor, din motive pe care istoria nu le consemnează, fraţii s-au certat între ei. Punând acest fapt pe seama „energiilor negative", mama lor a încredinţat manuscrisele unui sacerdot, care a vândut unul dintre ele Muzeului Copt din Cairo. Acolo documentele au primit numele pe care îl poartă şi astăzi: Manuscrisele de la Nag Hammadi. [...] *** În 1974, un arheolog englez, Sir Walter Wilkinson, a descoperit aproape de Nag Hammadi alt manuscris, de astă dată în trei limbi: arabă, ebraică şi latină.

Cunoscând regulile care protejau documentele găsite în zonă, el a trimis textul la Departamentul de Antichităţi al Muzeului din Cairo. Curând a venit şi răspunsul: existau cel puţin 155 de copii ale documentului care circulau prin lume (dintre care trei aparţineau muzeului) şi toate erau practic identice. Testele cu carbon 14 (utilizate pentru datarea materiei organice) au arătat că pergamentul era relativ recent - scris probabil în anul 1307. Nu a fost greu să i se determine locul de provenienţă: oraşul Accra, aflat în afara teritoriului egiptean. Ca atare, nu exista nicio restricţie privind scoaterea sa din ţară. Iar Sir Wilkinson a primit permisiunea scrisă a guvernului egiptean (Ref.1901/317/IFP-76, din 23 noiembrie 1974) să-l ducă în Anglia.***

L-am cunoscut pe fiul lui Sir Walter Wilkinson în 1982, de Crăciun, la Porthmadog, în Ţara Galilor, Regatul Unit. Mi-amintesc că, la vremea aceea, mi-a menţionat manuscrisul găsit de tatăl său, dar nici unul dintre noi nu a dat importanţă subiectului. De-a lungul anilor am rămas prieteni şi am avut prilejul să-l văd cel puţin de încă două ori când am vizitat Anglia în scopul promovării cărţilor mele.  Pe 30 noiembrie 2011 am primit o copie a textului despre care îmi vorbise la prima noastră întâlnire. Îl transcriu acum."Fragmente din cartea „Manuscrisul găsitla Accra",   în pregătire la Humanitas Fiction1milion de exemplare a vândut scriitorul Paulo Coelho în  librăriile din România.

sursa:http://www.adevarul.ro