Cezar Petrescu – amintiri europene jpeg

Cezar Petrescu – amintiri europene

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 mai 2021

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a inaugurat expoziția „Cezar Petrescu – amintiri europene”, prin care se comemorează 60 de ani de la moartea scriitorului. 

Expoziția, dedicată lui Cezar Petrescu (1892-1961), romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la diferite gazete și codirector al revistei „Hiena”, scoate în evidență și o latură mai puțin cunoscută a sa, aceea de grafician și caricaturist.

Pe lângă corespondența, documentele, fotografiile și cărțile etalate, se valorifică și diferite lucrări de grafică realizate de scriitor în călătoriile sale prin Europa. Publicul vizitator va admira portrete feminine, masculine și de grup, realizate de scriitor în diferite perioade.

De la debutul său literar în 1907, Cezar Petrescu s-a remarcat prin condeiul său alert, realizând numeroase traduceri în special din literatura rusă, opere aparținând scriitorilor Mihail Șolohov, Maxim Gorki, Alexei Tolstoi, Lev Tolstoi ș.a., din literatura franceză (Honoré de Balzac) și cea poloneză (Henryk Sienkiewicz). Câteva dintre aceste traduceri vor fi parte integrantă a expoziției, care va fi completată audio de înregistrări cu lecturi radiofonice din opera autorului.

Curatoriată de Liviu Apetroaie, Ana Honcu și Beatrice Panțiru, muzeografi MNLR Iași, expoziția poate fi vizitată la Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, în perioada 9-30 mai 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).