Cetatea Neamţului va găzdui primul festival de lăută din România jpeg

Cetatea Neamţului va găzdui primul festival de lăută din România

📁 Carte
Autor: Mădălina Grigore
🗓️ 18 august 2011

În perioada 19-25 august 2011, Cetatea Neamţului  va găzdui prima ediţie a unui festival unic :Festivalul de laută, primul de acest gen din ţara noastra.

Motivul pentru care organizatorii evenimentului au ales să promoveze lăuta este numarul foarte mic de români care cunosc  instrumentul cât si piesele folosite pentru acesta, deşi este un strămoş al cobzei .Un alt motiv este strâns legat de importanţa sa culturala si educativă – la ora actuală, ea nu se studiază în instituţiile de învăţământ muzical din România, în timp ce în Occident este un instrument apreciat iar prin acest festival se doreşte să se schimbe acest lucru.

“Acest instrument a dispărut înainte de secolul al XIX-lea, vreo 200 de ani a fost uitat, după care a început să fie redescoperit. România ar fi poate singura ţară unde instrumentul a străbătut secolele într-o anumită formă, e un strămoş al cobzei pe care o găsim în zona de muzică populară. Ceea ce este interesant e că după 200 de ani în care nu s-a folosit sau fructificat un instrument vechi, pentru că nu mai exista – lăuta este realizată dintr-un lemn vechi, netratat, fapt care creează o sensibilitate extrem de mare la umiditate şi care duce la deteriorarea sa destul de rapidă în timp-, practic a trebuit să redescopere posibilitatea de a-l realiza, cu performanţe şi după aceea muzicieni care au dorit cumva să ia această poveste de la început, pentru că nu exista o şcoală de lăută, instrumentele… deci a fost o poveste pe parcursul secolului al XX-lea“, a declarat pentru Mediafax Mirel Remescu, reprezentant al Centrului Cultural “Petre Ţuţea”, care organizează festivalul în parteneriat cu Complexul Muzeal Neamţ, .

 Lăutaeste un instrument muzical cu coarde ciupite, cu gâtul încovoiat și cutia de rezonanță foarte bombată, cu un fund adânc și rotunjit, asemănător cu cobza.

Invitaţii Festivalului sunt artişti români care au studiat acest instrument în Occident.