Cartea „Conversaţii cu Stalin“, distribuită cu ziarul Adevărul, pe 2 martie jpeg

Cartea „Conversaţii cu Stalin“, distribuită cu ziarul Adevărul, pe 2 martie

📁 Carte
Autor: Florin Ghioca
🗓️ 27 februarie 2015

Ziua de 2 martie rămâne în istorie ca "aniversarea lui Gorbaciov", "naşterea Kominternului la Moscova" sau ziua în care cartea "Conversaţii cu Stalin" va fi distribuită împreună cu ziarul Adevărul.

Volumul semnat de Milovan Djilas, un fost lider comunist iugoslav, apropiat al lui Tito, dezvăluie personalitatea tulburătoare a dictatorului rus. Milovan Djilas a fost unul dintre cei mai importanţi lideri comunişti iugoslavi. În anul 1940 deţinea funcţia de membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Iugoslav. A fost, la fel ca numeroşi alţi intelectuali ai vremii, sedus de promisiunile utopiei socialiste de inspiraţie sovietică. Însă aşteptările sale au fost năruite odată ce a vizitat acest „tărâm al făgăduinţei” contemporan.

Volumul reprezintă jurnalul celor trei călătorii pe care Djilas le-a făcut la Moscova în 1943, 1944 şi 1948, perioadă în care autorul îl cunoaşte personal pe Stalin şi pe cei din imediata apropiere a acestuia:Molotov, Hruşciov, Dimitrov, Beria. Intelectualul idealist este şocat, astfel, de realităţi precum acţiunile Armatei Roşii în teritoriile ocupate la sfârşitul războiului sau relaţiile de supunere impuse de sovietici tovarăşilor iugoslavi. Djilas realizează în scurt timp că, în ciuda propagandei masive făcute de Moscova, regimul sovietic nu a făcut decât să preia idealurile imperialiste ale Imperiului Ţarist.

Mai mult decât o simplă descriere a caracterului şi personalităţii conducătorilor sovietici, mărturia lui Djilas reprezintă o analiză lucidă, făcută cu limpezimea celui care a suferit o mare decepţie, a tarelor sistemului comunist. Volumul "Conversaţii cu Stalin" beneficiază de un cuvânt înainte, semnat de istoricul Adrian Cioroianu.

"Numele stăpânului suprem, cel care ştie câte grade sunt afară şi vrea doar să-i audă pe ceilalţi greşind, este Iosif Vissarionovici Stalin. Numele oaspetelui său, iugoslavul ajuns la Moscova în numele unei credinţe pe care treptat o va vedea fisurată, este Milovan Djilas. Iar întâlnirile dintre cei doi au dat naştere uneia dintre cele mai adevărate cărţi care s-au scris despre istoria regimurilor comuniste din Europa", precizează istoricul Adrian Cioroianu în prefaţă.

Volumul se va distribui împreună cu ziarul Adevărul, luni, 2 martie, la un preţ special:14, 99 lei carte+ziar.