CARTE DE ART IST/ comunitate  Întâmplări din proiectul C`Arte și Cultură națională jpeg

CARTE DE ART-IST/ comunitate. Întâmplări din proiectul C`Arte și Cultură națională

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2017

Duminică, 19 februarie, la ora 12:30, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi are loc întâlnirea profesională cu titlul CARTE DE ART-IST /comunitate, organizată și moderată de Matei Câlția.Evenimentul are loc în continuitatea activităților desfășurate în cadrul platformei „experiment tipografic”. Printre invitați se numără Andreea Mihaiu, Nicu Ilfoveanu, Mihai Barabancea, Alin Cinca, Mihai Șovăială, care vor povesti despre cartea de artist, despre tiraje mici, despre costurile de producție acoperite din buzunarul propriu, despre cărți pentru prieteni.

Întâlnirea este organizată de Galeria Posibilă în colaborare cu Asociația pentru Performanță și Cultură și în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Evenimentul marchează finalul proiectului C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016).

În cadrul acestui proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale au avut loc o serie de ateliere pentru copii și întâlniri cu publicul, realizate în expoziția C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016).

Asociația Da`DeCe a organizat activități pentru copiii cu vârste de 7 – 10 ani, unde participanții au discutat, au citit, s-au jucat și au lucrat împreună cu autori și ilustratori de carte pentru copii. Invitate la cele 4 ateliere au fost scriitoarele Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu și ilustratoarele Cristiana Radu și Veronica Neacșu. Cele 3 întâlniri desfășurate până acum au reunit aproximativ 90 de participanți, copii și părinți. Cea de-a patra activitate are loc sâmbătă, 18 februarie.

Atelierele organizate cu ocazia lansării numărului 10 din revista Ghidul pozneț de cultură au animat deopotrivă spațiul expoziției, dar și alte săli ale muzeului, într-o experiență completă și complexă de vizitare. Organizatorii au propus copiilor de 7 – 12 ani și părinților lor ateliere de lectură, de jocuri și hărți, de scriere și ilustrare creativă, care au reunit aproximativ 60 de participanți (copii și părinți).

Discuția despre cartea și ilustrația de carte pentru copii, Cartea cu poze, a prilejuit întâlnirea publicului cu specialiști din domeniul cărții:scriitori, ilustratori, editori. Invitatele Cosminei Chituc, moderatoarea evenimentului, au fost Iulia Iordan, Victoria Pătrașcu, Cristiana Radu și Roxana Jeler. În cadrul întâlnirii s-au dezbătut subiecte relevante pentru profesioniștii implicați în procesul realizării cărții pentru copii, care au generat discuții intense între cei 25 de participanți.

„Câștigul real îl văd în interacțiunea cu publicul și în cunoașterea unor oameni noi, pasionați/ interesați de același subiect. Părinții/educatorii/ ilustratorii care participă sunt în mod real interesați de cartea pentru copii și mi se pare că se adună împreună nu atât pentru a afla ceva nou, cât mai ales pentru a-și confirma niște păreri și pentru a vedea ce e de făcut. Mi se pare că simt o nerăbdare de a face, de a acționa, de a concretiza într-un fel ceea ce ne mână pe toți în luptă.”(Roxana Jeler)

Discuția deschisă CARTE DE ART-IST/ comunitate de pe 19 februarie marchează finalul proiectului, nu și al expoziției, care se prelungește până la data de 26 martie!