Bucuresti  Memoria unui oras de Narcis Dorin Ion jpeg

Bucuresti. Memoria unui oras de Narcis Dorin Ion

📁 Carte
🗓️ 18 octombrie 2012

O plimbare prin Bucuresti. Memoria unui oras / Bucharest. Memory of a City de Narcis Dorin Ion, album bilingv aparut recent la Editura Institutului Cultural Roman, poate fi momentul (re)indragostirii de capitala Romaniei.

Autorul propune „un itinerar livresc prin vechiul Bucuresti“. Ilustratiile, multe dintre ele de epoca, sunt insotite de date istorice despre obiectivele prezentate si de informatii relevante despre caracteristicile lor arhitecturale. Capitolele din sumar (Cladiri publice;Palate;Vechi case boieresti;Hoteluri si cafenele;Parcuri, monumente de for public:statui si busturi) reconstituie parcursul de la asezarea cu trasaturi orientale, de inceput de secol XIX, la metropola europenizata de la jumatatea secolului XX. Constructiile emblematice, precum Ateneul Roman, Palatul Cantacuzino sau Spitalul Coltea se alatura, in cuprinsul albumului, unora astazi disparute:Palatul Sturdza, Hotelul si Terasa Otetelesanu, Casa Alexandru Marghiloman, Palatul Functionarilor Publici s.a. Rezidenti, calatori aspiranti sau drumeti „din fotoliu“, cititorii vor descoperi, in imaginile prezentate de Narcis Dorin Ion, resursele de seductie durabila ale unui oras marcat de turbulente urbanistice trecute si prezente.

„Bucurestiul a fost numit candva, si nu fara temei, Micul Paris. Lucrul se petrecea in perioada interbelica si justifica, cu oarecare mandrie, realizarile arhitectonice notabile care dadusera orasului, incepand cu finele veacului al XIX-lea, o noua infatisare. I se crease un alt chip, total diferit de cel cu care se obisnuisera calatorii straini la jumatatea secolului. (…) Azi, cu greu se mai poate recunoaste atmosfera ce domnea in Bucurestiul interbelic, dar – ca prin minune – s-au pastrat, desi in continua degradare, multe cladiri ce ne amintesc de Micul Parisde odinioara. Va invit sa le descoperim impreuna, urmarind o istorie in imagini a orasului – in tot ce are ea mai definitoriu si mai pitoresc – de-a lungul unui secol si jumatate (1800-1948)” – Narcis Dorin Ion.

Narcis Dorin Ion (n.1974, Pitesti) a absolvit, ca sef de promotie, Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti (1997) si a obtinut masteratul la aceeasi facultate in 2008. Este doctor in istorie din 2006, cu tema „Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (sec. XIX-XX)“. Autor al lucrarilor:Castele, palate si conace din Romania, vol. I, Editura Fundatiei Culturale Romane, 2001;Bucuresti. In cautarea Micului Paris, Tritonic, 2002;Mogosoaia. Trei secole de istorie (1702-2002), Tritonic, 2002;Castelul Bran. Resedinta a reginei Maria si a printesei Ileana, Tritonic, 2003;Regimul comunist din Romania. O cronologie politica (1945-1989)", Tritonic, 2003 (in colaborare cu Mihai Retegan si Cristina Paiusan);Gheorghe Tatarescu si Partidul National Liberal (1944-1948), Tritonic, 2003;Resedinte si familii aristocrate din Romania, Residences and Families of the Nobility in Romania, Editura Institutului Cultural Roman, 2007 (albume reeditate in 2010).

Bucuresti. Memoria unui oras / Bucharest. Memory of a CityAutor:Narcis Dorin IonEditie bilingva (romana-engleza)Traducere in limba engleza:Samuel Onn, 206 pag.ISBN 978-973-577-633-6