Biddulph Grange   «perla» grădinilor victoriene / FOTO jpeg

Biddulph Grange - «perla» grădinilor victoriene / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Oana Mateiu
🗓️ 24 octombrie 2018

India, Nepal, China, Ecuador, Chile, Japonia, Italia, California, toate se regăsesc sub formă vegetală la Biddulph Grange, una din din cele mai frumoase grădini victoriene din Anglia, vestită în epocă, dar și astăzi, având anual peste 38.000 de mii de vizitatori.

Bidddulph Grange se află în Knypersley, comitatul Stafforshire, se întind pe o suprafață de 15 acri ( aproximativ 6,1 ha) și sunt amenajate tematic, ademenind turiștii într-o fascinantă călătorie în jurul lumii.

Grădinile Biddulph au fost amenajate în anul 1840 de către botanistul și moșierul James Bateman (1811-1897), ajutat de soția sa, Maria, și pictorul peisagist Edward Cooke.

În 1871 proprietatea a fost vândută lui Robert Heath, un industriaș din Stafforshire, care a extins grădinile, dar în 1986 un foc a distrus casa, care au fost transformată în spital, noua administrație neglijând grădinile, care și-au pierdut strălucirea de odinioară, intrând într-un con de umbră.

Însă, în 1988 grădinile au fost preluate de National Trust (Asociația Națională pentru conservarea patrimoniului) care le-a reamenajat și recondiționat, redându-le prospețimea și frumusețea de altădată.

Bateman a fost un spirit întreprinzător și vizionar, investindu-și averea obținută din industria minieră în achiziționarea de plante, în special specii exotice, devenind un pasionat colecționar,botanist și cultivator de dalii și orhidee. A fost prieten cu botanistul David Douglas, care l-a ajutat să obțină și apoi să înmulțească multe din aceste specii: zada aurie și arțarul japonez, dar mai ales orhideele aduse din Orientul Îndepărtat și America Centrală. Douglas este considerat un „guru” în acest domeniu, între 1837-1843 publicând peste 10 volume despre orhidee.

Biddulph Grave cuceresc prin exotism, diversitate, și culoare, dar mai ales prin eclectism, prin modul în care modelul japonez cu pontoane se îmbină cu aleile largi din parcela daliilor, printre ele regăsindu-se și parcul-grădină,de inspirație franceză. Una din piesele de referință rămân straturile de flori și gazon, amenajate sub formă de terase supraetajare, covoare întinse de verde ce bucură și cuceresc ochiul privitorului.

Biddulph Grange 2015 0 jpg jpeg

Foto: Mike Peel / Wikimedia Commons

La prima vedere Biddulph Grange pare un colț al serenității, un refugiu în care poți fugi din agitația cotidiană, însă la o privire mai atentă se poate vedea și aici triumful tehnicii și al revoluției industriale. Progresul epocii victoriene este vizibil mai ales prin șinele de cale ferată care au permis transportul de plante și echipamente, conductele cu apă caldă ( având la bază tehnologia aburulu) care au permis irigarea și întreținerea speciilor exotice,dar mai ales prin prin utilizarea sticlei sub forma serelor care au făcut posibilă cultivarea palmierilor și a multor alte specii nerezistente la frig. Horticultura a intrat într-o nouă eră, devenind mai mult o știință, decât o pasiune.

În plină eră darwinistă, Bateman era un conservator, susținea teoria creaționistă, Dumnezeu fiind cel care a creat toate speciile, atât din regnul vegetal, cât și animal- ferigile, care stau la baza lanțului trofic vegetal - fiind un exemplu în acest sens. Prin crearea și amenajarea Grădinilor Biddulph a vrut să întărească această teorie, fiecare plantă și specie având rolul ei în univers, folosindu-se de tehnicile de hibridizare și altoire pentru a crea specii mai reziste,nu pentru a le modifica forma și structura.

Grădinile Biddulph sunt un exemplu viu al arhitecturii peisagistice victoriene, reflecție și proiecție a epocii, loc în care tradiția se îmbină cu modernismul, conservatorismul britanic se împletește cu exotismul tropical.

Loc de relaxare, atracție turistică, dar mai presus de toate o punte de legătură peste timp, care arată ca mod miraculos știința, religia și tehnica pot conviețui în mod fericit.

Printre multe alte situri de patrimoniu protejate care există în Anglia și pot fi vizitate, grădinile Biddulph Grange sunt o alegere cum nu se poate mai potrivită. Mai ales într-o zi senină, în care soarele strălucește cu putere iar culorile, în special verdele, par mai vii și mai strălucitoare ca niciodată.

Vezi aici GALERIE FOTO