Banii n aduc fericirea, dar reconstituie istoria jpeg

Banii n-aduc fericirea, dar reconstituie istoria

De la cele mai mici monede care au circulat pe teritoriul României până la ultimele colecţii numismatice. Bani ai vechilor culturi, de la greci şi romani până la monedele şi bancnotele din perioada monarhiei sau a comunismului. „Istoria circulaţiei monetare în Bucureşti şi în împrejurimi” este un proiect care reuneşte trei colecţii numismatice importante aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti, iar expoziţia poate fi vizitată, până pe 2 aprilie 2017, la Muzeul „George Severeanu”.

 Adesea, monedei îi este uitată valoarea de document istoric şi prea puţini sunt interesaţi să afle poveştile care stau în spatele rotundului de metal. Cine mai ştie care este istoria leului? Sau că prima monedă de 1 leu a fost bătută la Monetăria din Bucureşti, în 1870? Care este diferenţa între moneda antică grecească şi cea romană care au circulat pe teritoriul României? Cine a fost atent la mesajul pe care o monedă îl transmite prin legenda scrisă de jur împrejurul ei sau de reprezetările iconografice? Banii nu oferă numai putere, aşa cum umblă vorba prin popor, ci şi numeroase informaţii despre realităţile politice şi economice, dar şi sociale, culturale sau chiar religioase.

Proiectul „Istoria circulaţiei monetare în Bucureşti şi în împrejurimi” a debutat în anul 2013, când, în cadrul Muzeului „George Severeanu”, a fost organizată o expoziţie numismatică, cu aproximativ 9.000 de obiecte semnificative din aproape toate perioadele istorice. Aşadar, o primă parte a expoziţiei numismatice cuprinde multe dintre exemplarele colecţiei „Maria şi dr. George Severeanu”. Colecţia a fost donată Capitalei de către medicul radiolog în 1939, doctorul Severeanu fiind un pasionat colecţionar de artă, dar şi primul director al Muzeul Municipiului Bucureşti.

O altă parte a proiectului este impresionanta colecţie numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, constituită din aproape 40.000 de monede, majoritatea provenind din cercetări arheologice, dar şi din donaţiile primite, în special în primele decade ale secolului al XX-lea. În privinţa circulaţiei monetare din Bucureşti şi împrejurimi, relevante sunt tezaurele descoperite la Gâşteşti (jud. Giurgiu), Gratia (jud. Teleorman), Colţea, Calea Plevnei, Sala Palatului, Cărămidarii de Jos, Curtea Veche, Str. N. Tonitza (Bucureşti). Cea de-a treia parte componentă a proiectului este colecţia Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, care aduce publicului peste 20.000 de obiecte precum medalii, insigne, plachete, sigilii, obiecte de o valore istorică inestimabilă pentru perioada modernă.