Artistul plastic David Rayson în expoziţia ”Imagini din Marea Britanie  100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council” jpeg

Artistul plastic David Rayson în expoziţia ”Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council”

Muzeul Naţional de Artă al României şi British Council România au plăcerea să vă invite la o serie de evenimente în expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council, avându-l ca invitat pe David Rayson, artist plastic şi profesor de pictură la Royal College of Art din Londra. Una dintre lucrările sale, intitulate De la Ashmore Park la Wednesfield:banca de pe pistă (1998), este inclusă în expoziţie.

Evenimentele se vor desfăşura astfel:

-Miercuri, 4 decembrie 2013, ora 17.30:vizită ghidată în expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council;

-Joi, 5 decembrie, ora 17.30:conferinţă cu tema Peisajul în arta contemporană britanică;

-Vineri, 6 decembrie, ora 11.00:vizită ghidată în expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council.

Vizitele ghidate şi conferinţa vor fi prezentate în limba engleză.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.

David Rayson a susţinut numeroase conferinţe în cadrul celor mai mari instituţii de învăţământ în domeniul artei din Marea Britanie, la Central Academy of Fine Arts şi la Universitatea Tsinghua din Beijing, China. Lucrările sale au fost expuse în galerii prestigioase de artă, printre care:Tate Britain, Tate Modern, The Whitechapel Art Gallery şi sunt incluse în numeroase colecţii private britanice şi internaţionale. În prezent, David Rayson este implicat activ în sprijinirea tinerilor artişti.

Expoziţia Imagini din Marea Britanie cuprinde 57 de lucrări din Colecţia British Council, care prezintă o imagine complexă a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. Structurată în patru secţiuni – oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul – expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor englezi de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre. Grupate astfel, operele de artă recompun o hartă subiectivă a Marii Britanii.

Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. Pe lângă pictură, grafică, sculptură şi fotografie, în expoziţie sunt prezente şi instalaţii şi intervenţii de tip Land Art-amprente personale ale artistului asupra peisajului.

De la peisajul rural vălurit la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban până la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate între timp pentru a face loc construcţiilor care au găzduit ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrările selectate ilustrează o viziune dinăuntru asupra peisajului britanic, inaccesibilă călătorului străin.

Colecţia British Council, iniţiată în 1935, cuprinde în prezent mai mult de 8500 de piese create de peste 1650 de artişti britanici, acoperind o gamă largă de tehnici şi genuri – pictură, sculptură, desen, acuarelă, gravură, fotografie, instalaţie.

Expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council este deschisă în perioada 4 octombrie 2013 – 19 ianuarie 2014.