“Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889″  Microexpozitie jpeg

“Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889″. Microexpozitie

Joi 8 mai 2014 de la ora 13 la MNIR are loc vernisajul microexpozitiei dedicate exponatului lunii Mai:“Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali“. A fost dat in custodia MNIR de catre Fundatia Dignitas.

Arborele genealogic a fost editat în 1889 de românul Ion (Jon) C.Gârleanu, aşa cum intenţionat a dorit să-şi precizeze naţionalitatea pe tipăritură. A fost publicat la Viena şi oferit cadou Regelui Carol, aşa cum rezultă din inscripţionarea în litere aurite de pe tubul protector. Tiparitura este amplasată într-un cilindru din lemn îmbrăcat în piele cu imprimarea monogramei Regelui Carol I, având dedicaţia:Majestăţii Sale CAROL I, Regele României. Arborele genealogic a fost tipărit de H.Engel &Fils, Imprimerie J.R. de la Cour, Vienne.

Aceasta inedită genealogie prezintă statele Europei şi o succintă înşiruire de evenimente istorice, precum şi şefii de stat de-a lungul istoriei până la începutul anului 1889. Editorul Ion Gârleanu vrea să sugereze în manieră proprie istoria Europei şi a leaderilor ei. Publicarea arborelui genealogic al şefilor de stat europeni constituia o celebrare a împlinirii a 50 de ani de catre Regele Carol I, simbolic configurand conexiunea Regatului României la istoria europeană, dominată de monarhii.

Sursa:Blog Diana Mandache