Autor 3303 vizualizări


Elicopter la pământ! 
TV1000 
Luni 24 februarie, ora 22:00 

Un capitol rapid uitat din istoria militară a Statelor Unite ni se dezvăluie în această dramă de război cutremurătoare, bazată pe o serie de articole din „Philadelphia Inquirer” și pe cartea scrisă ulterior de reporterul Mark Bowden.  


Pe 3 octombrie 1993, o echipă de elită, formată din peste 100 de soldați ai trupelor speciale Delta Force și rangeri militari, parte dintr-un corp de trupe ONU de menținere a păcii, e parașutată în Mogadishu, o zonă din Somalia sfâșiată de războiul civil. Au misiunea de a răpi doi acoliți de încredere ai lui Mohamed Farah Aidid, un greu al lumii interlope locale.  

După ce două dintre elicopterele Black Hawk ale misiunii sunt doborâte de forțe inamice, americanii, ferm deciși să nu lase în urmă niciun om, mort sau viu, rămân în zonă prea mult timp și sunt înconjurați rapid. Izbucnește astfel o confruntare nemiloasă, un schimb de focuri care durează 15 ore şi care devine cea mai lungă luptă la sol în care au fost implicați soldați americani vreodată, după Războiul din Vietnam.

În final, 70 de soldați sunt răniți și 18 sunt uciși, alături de sute de victime somaleze.

Câmpuri de bătălie 
Viasat History 
Premieră luni 17 februarie, ora 22:00 

Soarta unei națiuni poate fi pecetluită în doar câteva minute, în timpul unei bătălii, dar motivele victoriei sau ale înfrângerii rămân adesea enigmatice și controversate. Păstrând distanța față de mituri, legende și speculații, acest documentar ridică vălul de mister care acoperă unele dintre marile confruntări armate ale secolului XX. Alături de istorici, arheologi și instructori militari, e reconstituit modul captivant în care s-au derulat bătălii care au schimbat lumea. 


Civilizații pierdute din America Centrală 
Viasat History 
De luni până vineri, din 24 februarie, ora 23:10 

Dr. Jago Cooper explorează civilizații incredibile, dar mai puțin cunoscute, din America Centrală: olmecii din Mexic (1200-400 î.Hr.), populația Taíno din Antilele Mari (400 BC-1600 d.Hr.), orașul Teotihuacan din Mexic (200 î.Hr. -700 d.Hr.) și provincia Chiriquí din Costa Rica (1000 î.Hr. - 1400 d.Hr.). Toate acestea au fost culturi importante, pline de viață. Uneori și-au început existența înaintea vecinilor lor mai celebri, adesea le-au fost sursă de inspirație și ca atare merită să fie recunoscute alături de marile civilizații, aztecii și mayașii. Această serie documentară prezintă cele mai mari realizări ale acestor populații acum uitate și ne dezvăluie motivele pentru care, în final, a dispărut fiecare dintre aceste regate. 

Acest material a apărut în Historia, nr. 217, disponibil la toate punctele de distribuţie a presei în perioada 15 februarie-14 martie 2020, dar şi în format digital pe paydemic.com 

 Cumpără Acum


 Cumpără Acum