A fost odată ca niciodată    o vrăjitoare jpeg

A fost odată ca niciodată... o vrăjitoare

📁 Recomandări de film
Autor: Irina Manea
🗓️ 27 mai 2014

Clasica antieroină din Frumoasa din pădurea adormită, Malefica (Maleficent), vrăjitoarea care ne înspăimânta când eram mici prin răutățile ei nemaipomenite, primește de la Disney o poveste proprie;una care încearcă să scoată la iveală originile și evoluția personajului.

Dacă aruncăm o privire asupra activității studioului Disney, vom constata că aceasta a fost mereu receptată cu un gust dulce-amărui. Cel puțin în anii ’90 și la începutul anilor 2000, Disney devenise oarecum sinonim cu clișeele americane. Realitatea este însă puțin diferită, căci studioul, mai ales după criza de identitate suferită odată cu achiziționarea Pixar, este deschis schimbărilor, care se produc și prin încercarea de adaptare la gusturile publicului.

Ne-am fi închipuit, poate, că Malefica rămâne în esență aceeași ca odinioară:o adevărată zeiță a răului în animația din 1959, care o afurisește pe prințesa Aurora să se înțepe într-un fus și astfel să piară, după ce îi este refuzată participarea la botezul său. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Disney decide să sape adânc în trecutul vrăjitoarei, pe vremea când aceasta nu era decât o tânără frumoasă și inocentă, care își ducea viața idilică într-un regat pașnic al pădurii. Într-o bună zi însă o armată invadatoare amenință siguranța regatului său, iar Malefica devine cel mai înflăcărat apărător al ținutului. În cele din urmă, un act de trădare este cel care îi va preschimba inima în piatră. Dornică de răzbunare, Malefica poartă o bătălie epică împotriva armatei succesorului inamicului, blestemând-o apoi pe nou-născuta prințesă Aurora. Pe măsură ce copila crește, vrăjitoare începe să-și dea seama că Aurora e cea care va aduce pacea în regat și poate tot ea deține şi cheia fericirii sale.