5 trucuri care te ajută să asimilezi mai rapid cunoștințele, atunci când înveți ceva nou jpeg

5 trucuri care te ajută să asimilezi mai rapid cunoștințele, atunci când înveți ceva nou

Autor: Redacția
🗓️ 24 decembrie 2020

Chiar dacă îți place o materie sau un subiect, de foarte multe ori ți se pare dificil să asimilezi noțiunile noi și îți dai seama că după ore lungi de studiu ai reținut prea puțin din ce ai învățat. Mai ales dacă ești în preajma unui test sau a unui examen, te cuprinde panica, iar asta te ajută și mai puțin în îndeplinirea obiectivului.

Prin urmare, ai nevoie de un plan și câteva trucuri care să te ajute să asimilezi cât mai repede și mai bine lecția sau materia nouă. Noi îți oferim 5 sfaturi utile în această direcție.

1. Fă o scurtă recapitulare înainte de culcare 

Este dovedit științific că noi „funcționăm” și atunci când dormim, iar creierul înregistrează și procesează niște informații pe care i le transmiți. Probabil că te-ai aflat uneori în situația în care te-ai culcat cu o dilemă, iar dimineața te-a lovit revelația și ți-ai dat seama că știi cum trebuie să procedezi. Exact așa se întâmplă și cu învățatul. Prin urmare, dacă înveți o limbă străină, engleza de exemplu, recapitulează scurt în mintea ta cuvintele noi sau regula de gramatică pe care ai învățat-o în cursul zilei, apoi culcă-te. În timpul somnului, creierul va procesa informația, iar dimineața vei realiza că ai memorat ce trebuie. Dacă ești chiar în situația în care trebuie să înveți engleză, pe blogul Follow Me găsești și alte trucuri care te vor ajuta să-ți atingi obiectivul și mai repede.

2. Notează într-un caiet ce înveți

Pe măsură ce înveți, notează-ți într-un caiet sau pe o foaie de hârtie noțiunile noi. Este un exercițiu care te ajută să asimilezi și mai bine noua informație. Există chiar studii care dovedesc că elevii sau studenții care își iau notițe pe hârtie asimilează mult mai repede cunoștințe decât cei care tastează pe laptop. Cercetătorii spun că actul fizic de scriere pe hârtie creează o legătură cognitivă mult mai profundă și asta pentru că procesul de scriere este mai lent decât tastatul. 

3. Împarte lecția în capitole mici

Dacă îți propui să înveți deodată toată lecția, cel mai probabil volumul de informații noi te va copleși, iar la final îți vei da seama că ai reținut prea puțin. Cel mai bine este să împarți tema pe capitole mai mici și după ce le-ai învățat bine, leagă-le de restul lecției. 

4. Învață-i și pe cei din casă ce ai învățat

După o lecție studiată, povestește-le părinților, fraților sau colegilor de cameră ce ai învățat și încearcă să îi înveți și pe ei. Este un exercițiu de recapitulare extraordinar pentru tine, care te va ajuta să reții noile informații și să le înțelegi și mai bine.

5. Fă pauze regulate

Chiar dacă ai o presiune a timpului, este complet greșit să stai ore în șir cu nasul în cărți. Fă câte o scurtă pauză la fiecare 30-45 de minute și acordă-i timp creierului tău să proceseze noile informații. Eviți astfel și suprasolicitarea și îți menții motivația. 

Află și alte trucuri care te vor ajuta să înveți mai repede de pe blogul Science Alert.

Foto: Pexels