10 ani de la înființarea Muzeului Presei «Sever Bocu»  jpeg

10 ani de la înființarea Muzeului Presei «Sever Bocu»

📁 Muzeele României
Autor: Amalia Grigore
🗓️ 6 noiembrie 2017

Instituție unicat în România, Muzeul Presei „Sever Bocu” a sărbătorit recent printr-un eveniment 10 ani de la înființare. Amplasat pe strada Lorena nr. 35, Jimbolia, județul Timiș, muzeul a fost deschis în luna septembrie a anului 2007 la inițiativa lui Petre Stoica.

Povestea...

Petre Stoica (1931-2009) a fost poet, traducător, publicist și colecționar de presă. El este cunoscut drept un pilon esențial al promovării vieții culturale a orașului în care s-a stabilit în anul 1995. La momentul fondării Muzeului Presei „Sever Bocu”, Petre Stoica și-a donat întreaga colecție de reviste, cotidiene, fotografii ale jurnaliștilor, afișe, caricaturi de presă, etc. făcând posibilă deschiderea instituției. Această colecție s-a îmbogățit de-a lungul timpului cu diverse materiale donate de biblioteci, redacții sau colecționari din întreaga Românie.

Muzeul poartă numele lui Sever Bocu pentru că, în opinia lui Petre Stoica, Bocu „a sintetizat la modul superlativ calitățile gazetarului (Tribuna – Arad, România Mare – Kiev, Vestul și Voința Banatului - Timișoara), ale întregitorului de țară, ale militantului politic”1.

Întreaga colecție prezentată ocupă o suprafață de aproximativ 600 mp și cuprinde atât publicații apărute în țară, cât și în străinătate. Publicațiile expuse în muzeu sunt din diverse domenii precum istorie, sport, medicină, etc. Colecția cuprinde materiale publicate începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea până în prezent. De asemenea, limbile în care sunt scrise documentele din Muzeul Presei sunt diverse: română, franceză, germană, rusă, bulgară, etc.

În prezent...

... Muzeul Presei „Sever Bocu” „este Raiul” pasionaților de presă și își uimește vizitatorii cu o colecție impresionantă de ziare, reviste, legitimații, cărți de vizită, fotografii de epocă, plicuri și cărți poștale, dar și o bibliotecă de specialitate în domeniul presei scrise.

În muzeu pot fi găsite cele mai vechi publicații de pe teritoriul actual al țării noastre. Printre acestea se numără: Dacia literară, Albina românească, Gazeta poporului, Dreptatea, Gazeta Bucovinei, Epoca, Steaua României, Tribuna, etc. De asemenea, muzeul deține ziare și reviste precum Convorbiri Literare, Nădejdea, Monitorul Municipiului Timișoara, etc. și este deschis spre noi donații care să îmbogățească impresionanta colecție actuală.

Foto: Facebook / Muzeul Presei „Sever Bocu”

Note:

1. http://www.muzeulpresei.go.ro/