Marozia – femeia din umbra papilor jpeg

Marozia – femeia din umbra papilor

În istoria papalității, începutul secolului al X-lea este cunoscut sub numele de „pornocrație” sau „domnia prostituatelor”. Cea care a condus și i-a sedus pe papii acestei perioade a fost Marozia.

Marozia s-a născut în jurul anului 890, la Roma, fiind fiica consulului Teofilact, conte de Tusculum și a Teodorei (caracterizată de Liutprand drept o „târfă fără de rușine” care deține adevărata putere la Roma). La vârsta de 15 ani a devenit amanta vărului său, papa Sergius al III-lea, cu care va avea un copil – Ioan.

În anul 909, în timp ce era însărcinată, s-a căsătorit cu Alberic I, duce de Spoleto, cu care va avea un alt fiu, Alberic al II-lea. Marozia a pus serios umărul la accederea unui alt amant la tiara papală, Ioan al X-lea iar acesta a răsplătit-o oferindu-i titlurile de senatrix și patricia – lucru fără precedent în istorie. Relațiile dintre cei doi s-au deteriorat și Marozia s-a căsătorit cu rivalul de moarte al acestuia, Guy de Toscana (Alberic I fusese ucis în lupta de la Orta, în anul 924).

Roma a fost atacată, papa Ioan al X-lea a fost arestat, încarcerat și asasinat (sufocat cu o pernă) din ordinul Maroziei și a lui Guy. Deținând controlul „Cetății Eterne”, Marozia a impus pe scaunul papal marionetele sale, Leon al VI-lea și Ștefan al VIII-lea. În anul 931, visul ei cel mai de preț s-a îndeplinit, în momentul în care l-a impus ca suveran pontif pe fiul ei Ioan, sub numele de Ioan al XI-lea (foto). Între timp, Guy încetase din viață (929) și Marozia s-a căsătorit cu fratele acestuia, Hugo de Arles, pe care l-a obligat să divorțeze pentru a o putea lua de soție.

papa jpg jpeg

Sfârșitul „carierei” Maroziei avea să fie adus de celălalt fiu, Alberic al II-lea, care a declanșat o revoltă împotriva mamei sale, a deposedat-o de putere (932) și a aruncat-o în temniță, unde avea să și înceteze din viață. Marele istoric Edward Gibbon, nota:

„Influența celor două surori prostituate, Marozia și Teodora (Gibbon face o confuzie, pentru că este vorba de mama Maroziei și nu de sora ei, n.n.), era bazată pe bogăția și frumusețea lor și pe intrigile lor politice și amoroase: cei mai buni amanți au fost răsplătiți cu mitra Romei. Fiul ei bastard (Ioan al XI-lea), nepotul (Ioan al XII-lea) și strănepotul Maroziei (Benedict al VIII-lea), au stat pe Scaunul Sfântului Petru”.