Joseph Beyrle, singurul american care a luptat în Armata Roșie în timpul celui de al Doilea Război Mondial jpeg

Joseph Beyrle, singurul american care a luptat în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

A fost unul dintre primii soldați americani care au pus piciorul în Normandia în Ziua-Z, a fost luat prizonier de naziști, iar familia lui a fost anunțată că a murit, a evadat de două ori din lagărele de prizonieri germane, a fost prins și torturat de Gestapo. La a treia evadare, a reușit să întâlnească un batalion sovietic de tancuri și i-a convins să-i permită să lupte împreună cu ei împotriva naziștilor. Povestea parașutistului american Joseph R. Beyrle, poreclit „Jumpin' Joe”, este absolut fascinantă. Din câte se știe până în prezent, el a fost singurul american care a luptat în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Joseph Beyrle s-a născut în orașul Muskegon din statul american Michigan, în 1923. După absolvirea liceului, în 1942, a refuzat o bursă la Universitatea Notre Dame din Indiana, pentru a se înrola în armată și a merge la război. Beyrle a fost repartizat în Regimentul 506 de Infanterie Aeropurtată.

Pe 6 iunie 1944, în Ziua-Z, Beyrle a luat parte la Operațiunea Overlord. Avionul în care se afla a fost atacat de germani în apropiere de coasta Normandiei, tânărul soldat american fiind nevoit să sară cu parașuta, în ciuda faptului că se afla la o altitudine foarte joasă, de doar 120 de metri. A reușit să supraviețuiască, aterizând cu succes pe acoperișul unei biserici, însă a pierdut legătura cu camarazii săi. Acest lucru nu l-a împiedicat să-și continue misiunea de unul singur și anume subminarea instalației electrice din localitatea Sainte-Marie-du-Mont.

NNS JUMPIN JOE7 jpg jpeg

După ce și-a îndeplinit misiunea, Beyrle a continuat să efectueze mai efectuat mai multe acte de sabotaj în spatele liniilor inamice. Capturat de germani în timpul unui act de sabotaj și considerat extrem de periculos, el a fost mutat în mai multe închisori, timp de șapte luni. Beyrle a evadat de două ori, dar a fost capturat de fiecare dată.

După a doua evadare, Beyrle împreună cu mai mulți camarazi au încercat să ajungă în Polonia, dar au luat un tren greșit, spre Berlin. Dat pe mâna poliției secrete naziste de un civil german, Beyrle a fost interogat și torturat de Gestapo. Bănuit a fi un spion american, el a fost la un pas de execuție, însă a fost în cele din urmă predat Armatei germane, fiind trimis în lagărul de prizonieri Stalag III-C, în apropiere Kostrzyn nad Odra.

A treia evadare a fost cu noroc

La începutul lunii ianuarie 1945, Joseph Beyrle a reușit să evadeze pentru a treia oară. De data aceasta s-a îndreptat spre est, reușind să întâlnească un batalion de tancuri sovietic. A ridicat mâinile, arătând un pachet de țigări Lucky Strike, și a strigat singurele cuvinte pe care le știa în limba rusă: „Amerikansky tovarishch” („tovarăș american” - n.r.).

După ce a fost identificat de sovietici, el a reușit să-l convingă pe comandantul batalionului de tancuri să-l lase să lupte alături de ei. Soldatul american a participat astfel la eliberarea lagărului Stalag III-C, din care evadase cu puțin timp în urmă, însă a fost rănit în luna februarie 1945, în urma unui atac aerian german.

Fișa de prizonier de război a Joseph Beyrle, întocmită de germani

Joseph Beyrle prizonier jpg jpeg

Beyrle a fost trimis în spitalul din Landsberg an der Warthe, în prezent orașul polonez Gorzow Wielkopolski. Aici a fost vizitat de mareșalul Gheorghi Jukov, care a aflat de povestea americanului care lupta în Armata Roșie. Prin intermediul translatorului, Beyrle l-a rugat pe Jukov să-l ajute să se întoarcă în America. Jukov a intervenit ca soldatul american să fie trimis la Ambasada SUA de la Moscova.

Ajuns la Ambasada americană, Joseph Beyrle a aflat că fusese declarat mort pe 10 iunie 1944. „Înmormântarea” sa a avut loc în orașul natal Muskegon, iar necrologul său fusese publicat în ziarul local. Nefiind convinși de buna lui credință, oficialii Ambasadei l-au plasat sub pază armată până când identitatea lui Joseph Beyrle a fost confirmată prin intermediul amprentelor.

S-a căsătorit în biserica în care fusese anterior „înmormântat”

Joseph Beyrle s-a întors acasă pe 21 aprilie 1945. El s-a căsătorit cu JoAnne Hollowell în 1946, în aceeași biserică în care, cu doi ani mai devreme, a avut loc slujba lui de înmormântare.

Telegrama primită, în septembrie 1944, de familia Beyrle de la Departamentul american de Război, prin care era anunțat decesul lui Joseph 

Joseph Beyrle telegrama jpg jpeg

În 1994, Joseph Beyrle a fost decorat la Casa Albă de președintele american Bill Clinton și președintele Rusiei, Boris Elțîn, în cadrul unei ceremonii solemne, cu ocazia a 50 de ani de la debarcarea din Normandia . Joseph Beyrle a murit din cauza unui infarct, pe 12 decembrie 2004, în timp ce se afla într-o vizită în orașul Toccoa din Georgia, acolo unde s-a desfășurat pregătirea lui ca parașutist, în 1942. El a fost îngropat cu toate onorurile militare la în Cimitirul Național din Arlington National Cemetery.

Joseph Beyrle a avut trei copii și șapte nepoți și un strănepot. Unul dintre fiii săi, John Beyrle, a fost ambasador al Statelor Unite în Rusia, din 2008 până în 2012.