Ce a căutat Ribbentrop în tinereţe în Canada? jpeg

Ce a căutat Ribbentrop în tinereţe în Canada?

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: RĂZVAN DUPLEAC

Impreuna cu fratele sau (Lothar), Joachim Ribbentrop a sosit la Montreal in 1910 (pe un vas al companiei White Star Line) ca invitat al unei familii pe care o intilnisera in Elvetia, unde cei doi frati fusesera trimisi de tatal lor pentru a invata limbi straine.

In perioada petrecuta la Montreal, Joachim a locuit pe strada Sandley nr. 103, primul sau loc de munca fiind la Banca Molson. Ribbentrop a curtat-o asiduu pe una din fiicele familiei care ii invitase in Canada si il ajutase sa-si gaseasca locul de munca de la banca, insa parintii fetei s-au opus casatoriei acesteia cu respectivul personaj. Si asa, in 1912 Ribbentrop s-a mutat in orasul Quebec, pe strada Christie, angajindu-se ca muncitor pe santierul de constructii al podului de la Quebec, unde se reluasera lucrarile ca urmare a prabusirii primului pod (1907.

Ulterior, a lucrat la compania feroviara Transcontinental si mai tirziu la Canadian Pacific, unde a fost supraveghetor.

DORINTA DE PARVENIRE

La sfirsitul anului 1913, Joachim Ribbentrop s-a decis sa-si incerce norocul si sa patrunda in clasa aristocrata la de la Ottawa. Cum in urma unei mosteniri dispunea de un mic capital-iar afacerile cu alcool il atrageau, a inceput sa importe din Germania vinuri si bauturi alcoolice tari.

S-a straduit sa capteze atentia aristocratiei si s-a caznit sa se evidentieze in plan artistic si sportiv, infiltrindu-se pina in cercurile apropiate celui de al zecelea Guvernator general al Canadei, Printul Arthur, Duce de Connaught, cel de al saptea copil (respectiv al treilea baiat) din cei noua descendenti ai Reginei Victoria a Marii Britanii.

Profitind de faptul ca Printul Arthur vorbea la perfectie germana (fiind casatorit cu Printesa Luise-Margarete de Prusia), Joachim Ribbentrop s-a infiltrat in viata sociala a aristocratiei de la Ottawa si incepuse sa fie unul dintre invitatii obisnuiti la Rideau Hall, resedinta oficiala a Guvernatorului general al Canadei.

De altfel, cautind sa faca oricui pe plac, Ribbentrop interpreta la vioara arii pentru duce, juca teatru intr-o echipa de amatori, patina la Minto Skating Club, ajungind chiar sa joace tenis cu diferite personalitati ale vremii. In februarie 1914 a facut parte din echipa de patinaj a Canadei, impreuna cu care a cistigat (invingind SUA) trofeul Ellis Memorial.

Ribbentrop a aflat despre intrarea Canadei in razboi impotriva Germaniei (4 august 1914) in timpul unui meci de tenis la care participa la Rideau Tenis Club.

FUGA DIN CANADA SI INROLAREA IN TRUPELE CELUI DE AL DOILEA REICH

In aceeasi seara, imediat dupa cina de la Chateau Laurier, viitorul nazist a si luat trenul spre New York, iar zece zile mai tirziu era deja pe puntea vaporului olandez Potsdam, care il ducea spre realizarea nazuintelor sale:inrolarea in trupele imperiale ale celui de al doilea Reich. Insa vasul a fost interceptat de catre fortele navale britanice si deturnat catre portul Falmouth (din SUA.

A scapat controlului armatei britanice, fiind ascuns in cala vasului chiar de un ofiter englez cu care reusise sa lege o relatie amicala datorita faptului ca si-au descoperit o cunostinta comuna la Rideau Hall. Scapat pitulat in cala vaporului, Ribbentrop a ajuns pina la urma in Germania si s-a inrolat in Regimentul al 12-lea Torgau Hussars, din care mai facusera parte tatal si bunicul sau.

Ca si acestia, a fost decorat cu Crucea de fier in urma luptelor de la Constantinopol.

CUM S-A INVIRTIT RIBBENTROP DE PARTICULA NOBILIARA ''Von''

Dupa razboi, Joachim Ribbentrop si-a reluat activitatea de comert cu alcool.

Prin casatoria din interes, facuta la 5 iulie 1920 cu Anna Elizabeth Henkell, fiica bogatasului Otto Henkell, producator de sampanie, Ribbentrop si-a asigurat usi deschise in artistrocratia germana.

A devenit distribuitorul exclusiv de whisky Jonny Walker si sampanie Pommery, dar singe nobil tot nu avea. Asa incit, dupa ani indelungati in care a dus o sustinuta munca de lamurire, in 1925 a reusit sa isi convinga matusa Gertrud von Ribbentrop-al carei sot fusese ridicat la rang de Cavaler-sa-l adopte! Asadar, de dragul de a-si vedea la nume adaugata particula nobiliara ''von'', viitorul ministru de Externe nazist s-a lasat adoptat la 32 de ani.

Pentru a-si indupleca matusa sa-i devina mama prin adoptie, Ribbentrop i-a promis plata lunara a 450 de marci, timp de 15 ani. Dar cum particula nobiliara cumparata nu i-a putut aduce si noblete, din primul an al ''contractului'' a incetat sa-si onoreze promisiunea. In consecinta, ''matusa-mama'' l-a dat in judecata, a cistigat, iar Ribbentrop a fost silit sa-i achite intreaga suma promisa.

PARVENITISMUL CARE L-A DUS LA STREANG

Oficial, Joachim von Ribbentrop a devenit membru al partidului nazistilor in 1932, insa conform ''Das Activ'' era deja angajat politic si frecventa cercurile acestora (facind chiar afaceri cu ei) inca din 1930.

De altfel, pe Hitler l-a intilnit la o petrecere (1932) si, stiindu-i opinia potrivit careia intr-un eventual conflict armat Marea Britanie ar fi ''cel mai natural aliat'' al Germaniei, Ribbentrop a gasit imediat calea spre a-l seduce viitorului Fuhrer, turuindu-i sumedenie de povesti despre Marea Britanie.

Si a inceput ascensiunea sa in SS:de la oberfuhrer, apoi gruppenfuhrer si mai tirziu obergruppenfuhrer. In 1935 a devenit ministru fara portofoliu si consilierul personal al lui Hitler pe probleme de afaceri externe. Dupa mandatul de ambasador la Londra –(1936-1938) perioada in care a impresionat doar prin incompetenta-Ribbentrop a fost numit ministru de Externe al Germaniei naziste (1938), calitate in care a semnat la 23 august 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut si ca Pactul Stalin-Hitler, cu consecinte atit de nefaste asupra Romaniei si a altor tari.

Ribbentrop a fost arestat la 14 iunie 1945, la Hamburg, sergentul belgian care l-a capturat descoperindu-l in pat, imbracat in pijama roz cu alb. In momentul arestarii i-au fost confiscate mii de marci naziste, o capsula de cianura de potasiu, o scrisoare prin care il ruga pe generalul Montgommery sa intervina pentru a-i facilita o intrevedere cu premierul britanic Churchill, precum si o scrisoare adresata direct lui Churchill in care critica politica externa a Marii Britanii potrivnica Germaniei.

16g vonRibbentropID lge jpg jpeg

A fost judecat de Tribunalul de la Nurenberg, fiind gasit vinovat de toate cele patru capete de acuzare:participarea la un plan comun sau a unei conspiratii pentru comiterea de crime impotriva pacii;planuirea, initierea si sustinerea de razboaie de agresiune si alte crime impotriva pacii;crime de razboi;crime impotriva umanitatii. Desi judecatorii francezi propusesera ca executarea condamnatilor la moarte sa fie facuta prin impuscarea de catre un pluton de executie, potrivit cutumelor Curtilor Martiale, judecatorii sovietici s-au opus motivind ca ofiterii sint nedemni de acesta executie, intrucit violasera etica militara.

Ribbentrop a sfirsit in streang, spinzurat (prin metoda standard si nu cadere lunga) la 16 octombrie 1946.

Sursă:www.zigzag-online.ro