Burebista   cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia jpeg

Burebista - cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia

Cel mai cunoscut dinast get, și unul care a zdruncinat o perioadă lumea antică în zona est-europeană, a fost Burebista, care a reușit să își impună puterea peste un mare teritoriu, din Slovacia actuală până la Marea Neagră, între anii 60 și 48 î.e.n. 

Strabon scrie că „ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, Burebista l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare de porunci, încât, în câțiva ani, a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine. Ba încă a ajuns să fie temut și de romani”, mai ales fiindcă trecea Dunărea și ataca Tracia, Macedonia și Iliria. Se cunoaște, de asemenea, campania lui militară contra celților din jurul teritoriilor sale, urmată de atacul asupra orașelor grecești de la Marea Neagră, orașe care i s-au predat sau au fost cucerite, de la Olbia, la gurile Niprului, azi Parutyne, în Ucraina, până la Apollonia, azi Sozopol, în Bulgaria. 

Astfel, regele get a devenit unul dintre cei mai importanți și mai puternici conducători de pe continent, statul său fiind cu siguranță al doilea ca forță după Roma. Geții erau bine înarmați, după cum ne arată cronicile și descoperirile arheologice, cavaleria dominând în proporție covârșitoare efectivele. Aceasta era dotată cu lănci, arcuri și săgeți, pumnale, spade, coifuri și armuri, și folosea, din câte ne putem da seama, tactica de gherilă a războinicilor stepei, prin atacuri rapide și retrageri ordonate. De la războinicii doborâți sau capturați se confiscau armele, care erau folosite în următoarele lupte. 

Este posibil, de asemenea, ca în acea perioadă să fi existat o creștere demografică exponențială, care le-a permis geților să se arunce asupra tuturor vecinilor de aproape sau de mai departe și să devină o amenințare chiar pentru Roma. Celebra stelă a lui Acornion de la Dionysopolis, azi, Balcic, în Bulgaria, descoperită în anii ’60 ai secolului XX, îl numește pe Burebista „cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia și stăpânind tot teritoriul de dincoace de fluviu și de dincolo”, Acornion fiind cetățean al orașului care a purtat negocieri cu Pompei în numele regelui get. 

Stăpânirea sa a durat doar până în anul 44, când Burebista „a pierit din cauza unei răscoale” – deci probabil nu asasinat, ci mort în luptă –, statul său fărâmițându-se în patru, apoi în cinci părți. După el, conducător al geților și dacilor a devenit marele preot, care a cumulat și funcțiile politică și militară. Următorul rege cunoscut în istoria barbarilor de la nord de Dunăre va fi Decebal, el deja fiind numit peste tot dac...

Foto sus: Reconstituire ideală a lui Burebista, „cel dintâi și cel mai mare rege al tracilor”, după cum este numit în inscripția de la Dyonisopolis. Burebista a fost un adevărat rege elenistic, bine conectat la culturile Europei de Sud-Est. Echipamentul purtat este o combinație de piese de origine elenistică târzie (armura și coiful de bronz) și La Tène (spada, sica, zăbalele). Ilustrație de Radu Oltean © Humanitas, 2021

Acest text este un fragment din articolul „«Nu este neam pe lume mai barbar decât geții.» Despre geți și locul lor în istoria antică europeană”, publicat în numărul 239 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără AcumCumpără Acum

coperta historia 239 jpg jpeg