A murit actorul Jean Constantin jpeg

A murit actorul Jean Constantin

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

Actorul Jean Constantin a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa.

Maestrul Jean Constantin a trecut astăzi în nefiinţă. Vestea a căzut ca un trăznet asupra prietenilor şi colaboratorilor săi. Zilele trecute, maestrul a fost zărit la o şuetă cu prietenii din Portul Tomis.

„Aşa este. Am aflat şi eu acum cinci minute“, a declarat Cristian Zgabercea, directorul Direcţiei de Cultură din Consiliul Judeţean Constanţa.

Ştirea morţii maestrului a fost confirmată şi de Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti.

În ultimul an, Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.

Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie. Totodată, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.

Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără Poker (20010), de Sergiu Nicolaescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), de Cătălin Mitulescu, Roming, de Jiri Vejdelek (2007), şi "Supravieţuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu.

La 27 ianuarie 2007, actorul Jean Constantin a fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, în cadrul unui ceremonial desfăşurat într-o sală a Muzeului de Istorie a Bucovinei din Suceava. Ceremonia de investitură a fost prezidată de Marele Maestru al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, Ducele Don Basilio Cali de Rodez. După acesta s-a aflat că, de fapt, Ordinul Cavalerilor de Malta este o altă organizaţie, iar maestrul Jean Constantin a fost înşelat.

Lumea cinematografiei în doliu

Ion Dichiseanu

"Am jucat cu el în câteva filme  Am o tristeţe mare în sufletul meu""Cu Jean a fost o relaţie mult mai frumoasă, în afară de coleg, el era un om de factură deosebită. Nu am cuvinte, am aşa o tristeţe în sufletul meu. Acum câteva zile l-a întâlnit, simţeam că nu e ceva în regulăcu limba lui, cu sufletul lui". "Îmi pare nespus de rău.Mi s-a frânt ceva în sufletul meu. Eu eram rudă şi prin alianţă cu el." a declarat DichiseanuStela Popescu

Nu m-am gândit la treaba asta.(moartea actorului-n.r.). Am avut o serie de evenimente la Constanţa la care am participat împreună. Era un om absolut special.Era angajat la Constanţa, dar juca şi în alte filme. A avut o viaţă foarte obositoare. În ultima vreme avea probleme cu inima. Nu ştiu exact cum se numeşte, dar a avut probleme foarte grave.El era foarte sincer pe scenă. Lumea îl adora nu numai pentru simplitatea şi modestia sa. Era un om de aur.

Alexandru Arşinel

Directorul Teatrului de Revistă l-a descris pe Jean Constantin ca pe "o mare personalitate, un actor extraordinar, iubit de marele public". "A fost un om care nu a adus decât zâmbetul pe buzele spectatorilor", a mai spus Alexandru Arşinel.

El a precizat că actorul Jean Constantin a fost găsit mort în locuinţa sa din Constanţa, de către rudele sale.

Vom reveni cu amănunte