8 martie – femei care au făcut istorie jpeg

8 martie – femei care au făcut istorie

Probabil puțin ciudat opiniei publice, sărbătoarea internațională de 8 martie s-a născut la începutul anilor 1900 din rândul mișcărilor socialiste ale unor unor diverse țări. Puternice mișcări feministe, majoritatea având rădăcini comuniste, au fost organizate în SUA, Marea Britanie, Prusia (Germania) și URSS.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, considerăm că ar fi oportun să amintim personalitățile feminine marcante, care au avut un rol important în lupta pentru drepturile femeilor de la începutul secolului XX. 

Theresa Malkiel, născută Serber, în localitatea Bar, pe teritoriul actual al Ucrainei, scriitoare, politiciană și activistă pentru drepturile femeilor. La vârsta de 17 ani, emigrează alături de familia sa în New York.

Este prima femeie care a reușit să aibă rol de conducere în Partidul Socialist al Americii și, de asemenea, cea care a stabilit, în anul 1909, Ziua Femeii în America, sărbătorită pe 28 februarie. Această zi a fost precursoarea Zilei Internaționale a Femeii.

image

Luise Zietz, născută la Bargteheide, pe teritoriul actual al Germaniei. politiciană și feministă de origine germană. A fost prima femeie din Germania care a ocupat un loc de conducere în cadrul Partidulului Social Democratic. În 1910, urmând exemplu mișcării din America, propune sărbătorirea anuală Internațională a Zilei Femeii.  

image

Clara Zetkin, născută Eissner, în localitatea Wiederau, pe teritoriul actual al Germaniei, policitiană și feministă de origine germană. Contribuie alături de Luise Zietz și Käte Duncker la stabilirea Zilei Internaționale a Femeii. 

image

Käte Duncker, născută Döll, în localitatea Lörrach, pe teritoriul actual al Germaniei, politiciană, scriitoare și feministă de origine germană. Contribuie alături de Luise Zietz și Clara Zetkin la stabilirea Zilei Internaționale a Femeii. 

image

Sylvia Pankhurst, născută în Manchester, Anglia, activistă politic, scriitoare și artistă. Susținătoare a dreptului de vot pentru femei, este arestată în data de 8 martie 1914, în Londra, în timp ce vorbea mulțimii adunate despre drepturile femeilor în societate.  

image

Alexandra Kollontai, născută în Sankt Petersburg, URSS, politiciană, scriitoare și ambasadoare de origine rusă. Împreună cu Lenin, stabilește în anul 1917, Ziua Națională a Femeii în URSS, sărbătorită în data de 8 martie. După adoptarea Zilei Naționale a Femeii în URSS, sărbătorită pe 8 martie, majoritatea țărilor comuniste, dar și mișcările de factură comunistă din alte tări au adoptat această sărbătoare. Națiunile Unite au început să celebreze această sărbătoare începând cu anul 1975.

image

Surse articol:

 https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/8-martie-o-sarbatoare-profund-comunista

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Women%27s_Day

https://www.facebook.com/pg/calatoriicuizistoric/posts/?ref=page_internal