20 de lucruri mai puțin cunoscute despre José Mujica, cel mai sărac președinte din lume jpeg

20 de lucruri mai puțin cunoscute despre José Mujica, cel mai sărac președinte din lume

José Mujica, cel mai sărac președinte din lume, a devenit celebrul la nivel mondial datorită stilului nonconformist. Acesta nu se sfiește să spună exact ceea ce gândește, fiind recunoscut pentru discursurile sale anti-consumeriste.

Iată 20 de lucruri mai mult sau mai puțin cunoscute despre José Mujica, președintele Uruguayului în perioada 1 martie 2010 – 1 martie 2015:

1. José Alberto Mujica Cordano s-a născut la 20 mai 1935 într-o familie de fermieri. Tatăl său, Demetrio Mujica, este de origine bască, iar mama sa, Lucy Cordano, este fiica unor imigranți de origine italiană.

2. În 2005 s-a căsătorit cu politiciană Lucía Topolansky, actuală vice-președintă a Uruguayului (începând cu septembrie 2017). Topolansky a fost prima femeie președinte din istoria țării, asigurând interimatul în lipsa președintelui Mujica și a vice-președintelui Danilo Astori (26-28 noiembrie 2010).

3. În tinerețe, a vândut flori în cartierele bogate din Montevideo.

4. S-a înrolat în mișcarea de gherilă Tupamaro, un grup armat de stânga inspirat de revoluția din Cuba.

5. A fost împușcat de șase ori în timpul  în perioada în care a făcut parte din Tupamaro.

6.  A petrecut peste 13 ani în închisorile dictaturii  (1973-1985). Bătut și umilit, ținut la izolare timp de nouă ani, Mujica a declarat că cel mai mult l-a afectat lipsa lecturii timp de șapte ani. Ajuns în pragul nebuniei, „mântuirea a venit în cele din urmă când a primit permisiunea de a citi cărți științifice și de a scrie“. A fost eliberat în 1985, când Uruguayul s-a întors la democrație

7. A primit cele mai înalte decorații din partea: Paraguayului( 16 august 2010), Peru(25 ianuarie 2011), Mexicului (28 ianuarie 2014) și Ecuadorului(4 decembrie 2014).

8. În numele idealurilor sale de libertate, „Pepe“ Mujica a primit în Uruguay șase deținuți de la închisoarea americană de la Guantanamo și o sută de refugiați sirieni, majoritatea copii. Aceste decizii a stârnit un val de nemulțumire în rândul cetățenilor.

9. Popularitatea lui a scăzut cu 50% în ultimii trei ani de mandat, unul dintre motivele principale fiind faptului că nu s-a opus legii care legalizează avortul pentru sarcinile de până la 12 săptămâni.

José Mujica 2016   3 jpg jpeg

10. S-a pronunțat în favoarea legalizării cultivării și comercializării canabisului. În opinia sa această măsură ar duce la scăderea consumului de droguri (legalizat) și ar aduce bani la bugetul de stat (bani care oricum ajung la traficanți). În Uruguay fumează marijuană aproximativ 115 000 persoane (din cei 3,444 milioane de cetățeni), generând o piață de peste 30 de milioane de dolari. Mujica a invitat și celelalte țări să observe efectele pe care acestă lege le are asupra consumului de droguri.

11. A susținut legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex ( căsătoriile gay sunt legale în Uruguay de pe 5 august 2013)

12. Fost fumător înrăit, Mujica a impus legi drastice anti-fumat.

13. A atras atenția opiniei publice la nivel global prin discursurile anti-consumeriste de la Conferința Rio+20 din 2012 și de la Națiunile Unite (2013).

14. Jose Mujica nu a dorit să locuiască în casa luxoasă pusă la dispoziția liderilor statului, preferând să trăiască la ferma soției lui (de la periferia orașului), pe o stradă fără asfalt.

15. Oferă adăpost, la ferma sa, bătrânilor care nu au locuință.

16. Împreună cu soția sa se ocupă personal de agricultura și creșterea animalelor.

17. Donează lunar 90% din salariul său de președinte unor organizații de caritate.

18. Conduce un Volkswagen Beetle din 1987 (în valoare de 1.800 de dolari), devenit deja un simbol al modului de viață umil al președintelui.

19. Este ateu declarat.

20. Este vegetarian.

Foto sus: José Mujica, alături de Barack Obama, în 2014