simeon stalpnicul png

Ziarul de Iaşi: Zeci de evrei masacrati si ingropati in padurea Popricani

Numarul victimelor executate nu este clar, dar sint cel putin 36 de cadavre descoperite. Osemintele femeilor erau amestecate cu cele ale copiilor si ale barbatilor ucisi. "Numarul cadavrelor este mai mare decit cel al craniilor", spune cercetatorul Adrian Cioflanca. Printre ramasitele pamintesti au fost descoperite si bijuterii:un ceas din aur, un medalion si cercei din aur, precum si alte obiecte. "Existenta acestor obiecte demonstreaza ca jaful era unul partial, mai ales ca avea loc noaptea, si ca nu aceasta era intentia", crede Cioflanca.

Noi amanunte au iesit la iveala in cazul gropii comune din Valea Climoaiei, Popricani. Cercetatorul Adrian Cioflanca a anuntat astfel numarul total al cadavrelor, fiind vorba despre aproximativ 40 de corpuri, existenta in groapa a unui ceas din aur si a unui medalion din aur, printre altele, ce ar putea contine fotografii sau date. Acesta a vorbit si despre posibilitatea de a incepe o noua cercetare cu privire la o alta groapa comuna in judetul Iasi. Cercetatorul Adrian Cioflanca, din cadrul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol", cel care a descoperit anul trecut groapa cu ajutorul unei echipe de arheologi si a martorilor teribilului masacru, a organizat ieri un workshop intitulat „Cercetarea interdisciplinara a istoriei Holocaustului. Gropi comune in judetul Iasi". Simpozionul a avut loc la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" Iasi din cadrul Academiei Romane, workshop la care au participat dr. Alexandru Florian, directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", institut care a finantat cercetarile in cazul gropii de la Popricani, si dr. Neculai Bolohan, din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", coordonatorul echipei de arheologi ce a lucrat pentru descoperirea gropii comune de la Popricani.

In momentul acesta vorbim despre un numar de 36-43 de corpuri, inca nu este finalizata expertiza antropologica", a declarat ieri cercetatorul Adrian Cioflanca. In groapa comuna din Valea Climoaiei, Popricani, au fost ucisi si aruncati, astfel, cel putin 36 de evrei. Cei mai multi dintre ei sint barbati, apoi femei, dar si citiva copii. Toti au fost omoriti si pusi intr-o groapa ce are adincimea de aproximativ 40 de centrimetri in mijloc si o lungime de aproape trei metri. "Groapa are mai mult o forma conica, astfel incit cadavrele au fost puse unele peste altele, fiind compresate. S-au gasit in diferite pozitii, fie cu genunchii la gura, fie cu privirea in jos, fie intinse cu miinile si picioarele desfacute. Am reusit sa ne dam seama pina acum de faptul ca in groapa erau, practic, trei straturi de victime", a precizat dr. Neculai Bolohan, coordonatorul echipei de arheologi, scrie Ziarul de Iaşi.