Yad Vashem, nouă conferinţă pe tema Holocaustului jpeg

Yad Vashem, nouă conferinţă pe tema Holocaustului

📁 Holocaust
Autor: Flavius Ţone

În perioada 5-13 iulie, Yad Vashem, instituţia care se ocupă de prezervarea memoriei Holocaustului, a organizat o conferinţă la care participă 35 de tineri academici din toată lumea, cu titlul:“Persecuţia şi uciderea evreilor:o perspectivă populară”.

Intenția instituției este de a încuraja o nouă tendință în cercetarea Holocaustului, care să se concentreze în special pe studierea antisemitismului la nivelul societăților europene și pe cartografierea acțiunilor voluntare ale europenilor prin care eficiența proiectului de distrugere a evreilor a crescut.

“O lungă perioadă s-a pus accentul pe acțiunile lui Adolf Hitler și a ierarhiei superioare naziste dar trebuie să ne amintim că Holocaustului au căzut victime între patru și șase milioane de evrei. Naziștii au fost la putere doua 12 ani. Acest eveniment nu s-ar fi putut petrece fără contribuția populației. Acest workshop ne va ajuta să înțelegem ce anume a s-a întâmplat în diferite părți ale Europei și a facilitat uciderea evreilor.”, a spus Dan Michman, istoric al Institutului Yad Vashem.

Noua tendință istoriografică este încurajată de autoritățile israeliene pentru că pe lângă perspectiva tradițională, se adaugă noi informații asupra modului în care europenii au colaborat cu naziștii și au permis, prin asistența activă sau pasivă, la implementarea “soluției finale”.

Din subiectele ce vor fi abordare pe parcursul întregii săptămâni, amintim:Femei germane implicate în uciderile din Ucraina și Polonia între 1941 și 1944;“Olandezi normali”:  voluntari naziști olandezi în Ucraina și Belarus în timpul Holocaustului;Vinovați și colaboratori în Grecia;Curțile penale locale și perspecuțiile antisemite:Rolul judecătorilor francezi;Felul în care partizanii iugoslavi îi vedeau pe parașutiștii evrei din Yishuv între 1943 și 1945.

Explicând că vinovăția pentru astfel de evenimente aparține și cetățenilor europeni, nu numai naziștilor, se instaurează o nouă paradigmă în cercetarea Holocaustului.

“O politică nu îi privește doar pe înalții oficiali care o decid ci pe toți cei care contribuie la implementarea ei. Deci, poți să faci bine sau poți face rău... în acest caz, rău”, a conchis Michman.