Povestea filmului în care se vede cum Armata deschide focul asupra manifestanţilor din Timişoara/ VIDEO jpeg

Povestea filmului în care se vede cum Armata deschide focul asupra manifestanţilor din Timişoara/ VIDEO

📁 Revoluția din 1989
Autor: Stefan Both

Imaginile au fost surprinse de operatorul Victor Popa, în data de 18 decembrie 1989, când forţele de ordine deschid focul împotriva manifestanţilor care sunt adunaţi pe treptele Catedralei. 

Conform informaţiilor oferite de procurorul Romeo Bălan, în jurnalul Diviziei mecanizate a MApN-ului, este notat că în 18.12.1989, la ora 17.15, în faţa Catedralei au apărut manifestanţi cu lumânări care au refuzat să se împrăştie. Au fost somaţi, s-a deschis focul spre ei. „Constatând că manifestaţia din centrul oraşului continuă, Ion Coman i-a ordonat generalului Chiţac să se deplaseze la Catedrală şi să rezolve situaţia. Generalul Mihai Chiţac, îmbrăcat în uniformă şi înarmat, a dat ordin celor care comandau dispozitivele militare pentru împrăştierea demonstranţilor. Dispozitivele militare au deschis focul spre treptele Catedralei. S-a tras din două transportoare blindate. Majoritatea militarilor a trans foc de avertisment, dar s-a tras şi direct spre manifestanţi”, arată Romeo Bălan. Imaginile au fost surprinse de operatorul Victor Popa, care locuia în centrul Timişoarei, într-un apartament din Palatul Szechenyi.

Victor Popa a povestit cele întâmplate în cartea „Reportaj cu sufletul la gură”, scrisă de Titus Suciu. „În jurul orei 15.00 am ieşit pe balcon. De acolo pot cuprinde cu vederea Catedrala, intersecţia din faţa ei, o parte din Bulevardul Victoriei, până la cinematograful Capitol, porţiunea din piaţă până la magazinul de blănărie. Piaţa era goală, când şi când câte un trecător; existau încă puternice cordoane ale forţelor de ordine: de la cinematograful Timiş până la staţia de taxi, codon de militari, trei TAB-uri, două pe aceeaşi linie, una mai în faţă. Al doilea cordon, şi acesta de militari, de la magazinul de blănuri la tutungeria de vizavi. Al treilea cordon, de miliţieni, cu arme, cu bastoane, cu căşti. La doi-trei miliţieni era un civil, ei aveau pistoale mitralieră...Dar repet, piaţa era goală. Tinerii au început să apară după orele 15.30. În prima fază s-au adunat 25-30 de tineri, care veniseră dinspre Maria şi de pe strada Politehnicii. Totul s-a desfăşurat într-o linişte sinistră. Tinerii s-au oprit pe platoul din faţa Catedralei într-o linişte de mormânt. Cu timpul, grupul s-a mărit, ajunsese poate la 300 de persoane”, a povestit Victor Popa. Acesta a văzut când tinerii au aprins lumânări pe platoul din faţa Catedralei şi apoi apariţia unui timişorean cu un drapel fără stema comunistă. „Şi steagul a început să fluture, tânărul a prins curaj şi l-a purtat deasupra lor tot mai energic. Din partea forţelor de ordine, nicio reacţie. La un moment dat s-a auzit un glas: .

Tinerii, ca la comanda unui dirijor, au început s scandeze cu toţii, steagul fluturând parcă mai vioi, mai vesel. După lozinca aceasta, s-a strigat: , ”, îşi aminteşte Popa. Atunci, au început să se audă motoarele TAB-urilor. “Deşi mecanicii ambalau motoarele, tinerii continuau să strige lozinci. Între timp, în faţă la Expres se adunaseră aproaximativ 600 de oameni. Pe trotuarul de vizavi, în staţia de lângă Catedrală, strângându-se şi acolo mai mult de o sută de inşi”, a povestit Victor Popa, care a decis atunci să pună mâna pe cameră de luat vederi. Avea să surprind primele şi singurele imagini video (care au fost făcute publice) de la masacrul din decembrie 1989. “Am intrat în casă, am pus aparatul la ochi. Câteva planuri generale, cu cerul acela albastru, extraordinar de frumos şi parcă totuşi apăsător. Apoi am focalizat imaginea pe grupul de tineri, pe militari…Atunci m-a anunţat tata că TAB-urile porniseră. Am întors aparul spre ele. Porniseră toate trei în aceeaşi formaţie. Primul mai în faţă, celelalte la trei-patru metri mai în spatel. Mergeau repete, în viteză. Din primul TAB s-a aruncat înspre cei din faţa Expresului un pachet alb, care a explodat. S-a creat panică, lumea a început să fugă. Fumul s-a ridicat la şase-şapte metri. Când cele două taburi din spate ajunseseră în colţul intersecţiei, mergând înspre Maria, s-au auzit focuri de armă izolate, apoi de armă automată, apoi de armă grea. Totul s-a petrecut în decurs de câteva secunde. Am sesizat ricoşeuri din stâlpii de la Catedrală şi chiar şi din asfalt”, a mai relatat Victor Popa, care astăzi este cameramanul de la Timişoara pentru postul Trinitas TV. Au fost împuşcaţi mortal Sorin Leia (cel care avea drapelul), Vasile Nemţoc şi Ioan Măriuţac. Au fost răniţi Crenguţa Huţanu, Ioan Avram, Gliguţa Avram, Gheorghe Popa şi Constantin Băiţan. „Pentru cei împuşcaţi mortal au fost cercetaţi în stare de arest preventiv un ofiţer şi doi subofiţeri de miliţie. Primul a fost scos de sub urmărire penală iar ceilalţi doi au fost achitaţi de Tribunalul Militar extraordinar Timişoara, deoarece nu s-a putut stabili cu certitudine dacă aceştia au fost autorii direcţi”, a explicat Romeo Bălan. Pentru a-i împrăştia pe manifestanţi, generalul Chiţac a ordonat aruncarea de grenade lacrimogene spre aceştia iar militarilor grăniceri le-a ordonat să scotocească Parcul Central şi să-i reţină pe demonstranţi. Au fost reţinute mai multe persoane, care au fost îmbarcate în camioane şi transportate la Penitenciarul Timişoara. Generalul Ştefan Guşă, prim secretarul Radu Bălan şi lt.col Constantin Zeca, au declarat la proces că generalul Chiţac s-a lăudat în prezenţa lor cum a lichidat manifestaţia de la Catedrală.