Viața din spatele Cortinei de Fier în imagini jpeg

Viața din spatele Cortinei de Fier în imagini

Cortina de Fier a însemnat o barieră politică, militară și ideologică care a fost ridicată de Uniunea Sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a se izola pe sine și statele aliate dependente din Europa Centrală și de Est de contactul deschis cu Vestul și alte zone care nu erau comuniste. Termenul acesta a fost folosit ocazional ca metaforă încă din secolul al XIX-lea, dar s-a evidențiat abia după ce a fost folosit de fostul prim-ministru britanic, Winston Churchill, într-un discurs ținut în orașul Fulton, Missouri din SUA, la data de 5 martie 1946 când a spus despre statele comuniste că „de la Stettin din Marea Baltică până la Trieste în Marea Adriatică s-a coborât o cortină de fier de-al lungul continentului”.

Restricțiile și rigiditatea Cortinei de Fier s-au redus cumva in anii următori decesului lui Iosif Stalin din anul 1953, însă construirea Zidului Berlinului din anul 1961 le-a reinstaurat. Aceasta a separat familii, a lăsat oamenii fără locuri de muncă și a luat viețile a 136 de oameni care au încercat, în zadar, să evadeze.

La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, o nouă carte ne arată cun era viața în Republica Democrată Germană din Germania de Est.De la fotografii cu stil până la echipamentul de supraveghere al poliției secrete, cartea „Dincolo de Zid:artă și artefacte din RDG” conține peste 2, 500 de artefacte, piese de design și obiecte folosite în viața de zi cu zi culese din colecțiile Muzeului Wende din Los Angeles. Cartea, publicată de editura Taschen, înclude și comentarii ale unor învățați și specialiști din Europa, Canada și Statele Unite.

În continuare urmărim câteva extrase din cartea recent publicată:

afis jpg jpeg

  Cea mai mare parte din Zidul Berlinului din Statele Unite a fost achiziționată de Muzeul Wende și adusă la Los Angeles în anul 2009 și cuprinde lucrări de artă originale realizate de artiști europeni și americani, inclusiv Retna, D*Face și Thierry Noir.

zidul jpg jpeg

Artefacte și semne de stradă de la Punctul de control (de trecere a frontierei) vamal Charlie care fac parte din expoziția muzeului numită „Înfruntând Zidul”.

reclama jpg jpeg

Reclamă:  Fan „Swing in and around the hair” – produse de îngrijire a părului, 1973.

radio jpg jpeg

Radioul portabil Rema Trabant T6 fabricat între anii 1964-1965 la Fabrica de radiodifuziune, electrotehnică și mecanică din Berlin. 

1 zid jpg jpeg

Poster „Reconstruirea merge atât de repede încât nici minciunile nu își ating scopul” 1954, design de Alfred Beier 

uniforma jpg jpeg

Imagini fotocromatice reprezentând „uniformele Armatei Naționale a Poporului din RDG, 1956-1986” 1990,   Klaus-Ulrich Keubke și Manfred Kunz;Editor Brandenburg, Berlin.

pasapoarte jpg jpeg

Servietă folosită pentru Securitatea Granițelor și Controlului Pașapoartelor în anii 1980. În estență este un birou portabil de pașapoarte, această servietă continea un arsenal de ștampile și cerneluri speciale necesare uzului ofițerilor de la graniță pentru verificarea documentelor de călătorie și actualizării vizelor.

pix jpg jpeg

Microfon pix, folosit de Ministerul Securității de Stat între anii 1960-1970.

camasadeforta jpg jpeg

Cămașă de forță din Germania nazistă care a fost folosită, mai târziu, în RDG între anii 1940-1980. Franz-August Mühlenfeld, Barmen

disco jpg jpeg

Pagină din albumului grupului de brigadă:„Brigada a IV-a, Stația de tren Braunsbedra”, 1973-1988.