Vaca ispășitoare pentru Marele Incendiu din Chicago  jpeg

Vaca ispășitoare pentru Marele Incendiu din Chicago

Pe 10 octombrie 1871, în orașul Chicago izbucnea un incendiu devastator, care lăsat orașul în ruine. Au fost distruse 17.500 de case (inclusiv primăria și opera), 90.000 de locuitori au rămas pe drumuri și 300 și-au pierdut viața.

Vinovate de producerea dezastrului au fost găsite doamna Catherine O’Leary și … vaca acesteia, Daisy. Prima pentru că a lăsat o lampă cu gaz nesupravegheată în grajd, și animalul pentru că a lovit-o cu piciorul și răsturnând-o a provocat incendiul. Numai că, ulterior, avea să se dovedească faptul că totul a fost o făcătură, Catherine O’Leary și Daisy fiind de fapt nevinovate.

1871 Chicago inainte de incendiu jpg jpeg

Orașul Chicago înainte de incendiu

Reporterul care a lansat acuzația la adresa lor, Michael Ahern, de la Chicago Tribune, a recunoscut mai târziu că a inventat povestea, pentru „mai multă culoare” și că femeia – imigrantă irlandeză și catolică – i s-a părut cât se poate de potrivită pentru a fi țap ispășitor. Au apărut și alte explicații ale producerii incendiului, una dintre ele, susținută de dovezi descoperite recent, indicând faptul că incendiul a fost provocat de o ploaie de meteoriți, abătută asupra orașului Chicago.

Urmările incendiului

Chicago 2 jpg jpeg

După incendiu, oraşul a renăscut din propria cenuşă spre un viitor nou şi îmbunătăţit – iar în numai câteva decenii să ajungă una dintre cele mai mari metropole din lume. Totodată s-a impus şi reformarea sistemului de combatere a incendiilor, ajungându-se ca Chicago să aibă unul dintre cele mai performate departamente de pompieri din ţară, un model pentru alte state.