Centenar Trianon /Cine, când, cum? Înainte și după semnarea tratatului care consfințea internațional Marea Unire jpeg

Centenar Trianon /Cine, când, cum? Înainte și după semnarea tratatului care consfințea internațional Marea Unire

📁 Historia Digital
Autor: Redacția

Astăzi, 4 iunie, se împlinesc 100 de ani de semnarea Tratatului de la Trianon, actul care reprezintă consfințirea internațională a unirii Transilvaniei cu Regatul României. Tratatul, alcătuit din 12 părți a fost semnat pe de o parte de 16 țări, printre care și România, iar de cealaltă parte de Ungaria.

Până la 4 iunie 1920 a fost un drum greu și anevoios de parcurs pentru România Mare, căci lupta pentru încuviințarea internațională a Marii Uniri a durat mai bine de un an. Totul a început la Paris, în ianuarie 1919, unde cei mai iscusiți politicieni s-au întâlnit să împartă lumea. România a fost reprezentată cu cinste, delegația noastră fiind condusă de iscusitul Ionel Brătianu. Cu toate că Marele Război se sfârșise, conflictele armate nu: noul regim bolșevic din Ungaria, impus de Bela Kun, punea în pericol Marea Unire, iar românii nu permiteau acest lucru sub nicio formă. Așa încât, în timp ce la Paris se purtau tratative la masa diplomației, între armata română și cea maghiară izbucnește un conflict, care duce în final la ocuparea Budapestei de către români.

Despre toate acestea puteți citi pe larg în numerele Historia Special, ce mai pot fi găsite doar în format digital, pe platforma paydemic.com. Edițiile digitale sunt adaptate pentru orice tip de device, iar ele vor rămâne permanent în contul dumneavoastră de Paydemic:

Ionel Brătianu, maestrul absolut al politicii românești

100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta Cumpără acum

Cumpără acum Cum am făcut Marea Unire

De asemenea, puteți achiziționa un abonament de 3, 6 sau 12 luni ce vine la pachet cu mai multe beneficii:

• pe durata abonamentului primiţi toate produsele Historia apărute în acel interval (numărul lunar al revistei Historia, numărul trimestrial al revistei Historia Special, dar şi numele tematice exclusiv digitale)

• Pe durata abonamentului aveţi acces la întreaga arhivă digitală Historia

• Până la finalul lunii iunie puteți câștiga un pachet de cărți oferit de editura Humanitas. Citiți mai multe aici: https://bit.ly/2XYNViL 

Stați cu ochii pe Historia.ro, dar și pe platformele de social-media, Facebook și Instagram, pentru a afla când va ieși pe piață noul număr Historia Special. După ce veți fi citit despre oamenii și evenimentele care au făcut posibil Tratatul de la Trianon, noi vă purtăm în culisele zilei de 4 iunie 1920, dar și în zilele ce au urmat. Cine a semnat? Cum s-a negociat și de ce nu s-a ajuns la o înțelegere încă din ianuaria 1919? Cum au afectat tensiunile româno-maghiare viața omului de rând și, mai ales, a transilvănenilor? Nu vă spunem mai multe, ci vă lăsăm să descoperiți în paginile noului număr Historia Special, care va fi în curând disponibil la toate punctele de distribuție a presei (chioșcuri de ziare, punctele Inmedio și benzinării), dar și pe platforma paydemic.com