Tragedii înfiorătoare! Cluburi care au ars de la un simplu foc de artificii   Scenariu identic ca in Club Colectiv jpeg

Tragedii înfiorătoare! Cluburi care au ars de la un simplu foc de artificii - Scenariu identic ca in Club Colectiv

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

„La durere nu-ţi poti dori decât un singur lucru:să înceteze. Nimic în lumea asta nu e mai rău decât durerea fizică. În faţa ei nu există eroi, nimeni nu e erou, nimeni…”, spunea George Orwell. Acelaşi scenariu, repetat în fiecare colţ al lumii:un foc de artificii care a transformat o încăpere într-o cuşcă de foc. Un foc de artificii care a lăsat îndoliată o întreagă naţiune. România se alătură listei de ţări în care viaţa unor oameni a ţinut cât un artificiu, şi unde intrarea la spectacol a fost liberă, dar ieşirea i-a costat viaţa

.

1 392 jpg jpeg

The Station

Incediul pornitîn seara de 20 februarie 2003, în clubul The Station, localizat în  West Warwick, Rhode Island, este al patrulea într-o listă cu evenimente tragice similare din Statele Unite ale Americii. O sută de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste două sute de răniţi. Acestea sunt datele care au rămas în urma unui simplu foc de artificii, cu care managerul trupei Great White, Jack Russell, a decis să înceapă concertul. Scânteile au aprins spuma de izolare fonică care înconjura plafonul şi pereţii din jurul scenei, iar focul s-a extins în tot localul în doar 5 minute. Rapiditatea cu care s-a extins incendiul, fumul dens şi panica generată de acestea a făcut imposibilă evacuarea în timp util. Şeful departamentului de pompieri din West Warwick, Charles Hall, a declarat că localul a fost verificat cu două luni înaintea incidentului, dar nici patronii localului, nici formaţia nu au anunţat că  seara concertului va începe cu un număr pirotehnic. Primul vinovat anchetat a fost managerul trupei, care a pledat vinovat pentru moartea a o sută de oameni. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Michael şi Jeffrey Derderian, patronii clubului, au fost la rândul lor condamnaţi la închisoare. Michael a primit 15 ani, din care a executat doar trei, restul fiind cu suspendare, iar Jeffrey a primit 10 ani, din care a executat doar 500 de ore în serviciul comunităţii.

2 247 jpg jpeg

República Cromañón

Clubul „República Cromañón”a fost deschis în aprilie 2004, în Buenos Aires, Argentina. La numai 8 luni de la inaugurare, pe 30 decembrie, a avut loc incendiul care s-a soldat cu 194 de morţi. Tragedia este catalogată ca fiind un simbol al gravelor greşeli făcute de guvuernul argentinian de la acea vreme:clubul primise autorizaţie, cu toate că nu îndeplinea condiţiile de bază în caz de incediu, cum ar fi extinctoarele. Clubul găzduia concertul formaţiei Callejeros, iar peste 3 000 de oameni erau în public. Incendiul a pornit de la focul de artificii de la finalul concertului, când scânteile au aprins spuma izolatoare, dar şi decoraţiunile de Crăciun. Plasticul care îmbrăca tavanul a luat foc, şi s-a transformat într-o ploaie cu flăcări. În unele părţi ale clădirii, au fost folosite animale din pluş pentru a umple pereţii. Patru din cele şase uşi existente erau închise cu lacăt, pentru ca publicul să nu intre fără să plătească. Majoritatea oamenilor au murit din cauza inhalării monoxidului de carbon. Omar Chaban, proprietarul clubului a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, managerul trupei la 18 ani, iar membri formaţiei la 11 ani fiecare. Aceştia au fost acuzaţi de omor din culpă, cu toate că înainte de concert au fost anunţaţi că este focul de artificii este interzis.

King of the Dancers

În seara de 21 septembrie 2008, în clubul aflat la marginea oraşului Shezhen, China a fost provocat un incendiu în urma unui spectacol de artificii. Acţiunea s-a petrecut la etajul al treilea al clubului. Un dansator a folosit în timpul spectacolului lumânări romane, care au dat foc tavanului. Flăcările s-au extins la reţeaua electrică, care a fost scurtcircuitată, lăsând clubul în întuneric, fapt care a provocat haos. Ferestrele erau blocate şi exista un singur indicator luminos. În acel moment erau prezenţi în local 308 oameni, dintre care 43 au murit, iar 88 au fost răniţi. Clubul nu avea autorizaţie de construcţie şi nici nu respecta regulile de funcţionare. Au fost reţinuţi 13 posibili vinovaţi, însă cazul a fost muşamalizat.

Santika

Petrecerea de Anul Nou s-a terminat cu tragedie:clubul Santika din Bangkok, Thailanda, a luat foc. Investigaţiile realizate nu au putut spune cu exactitate dacă sursa incidentului  a fost jocul de artificii de la miezul nopţii, din urma căruia ar fi luat foc tavanul sau un scurtcircuit. Focul a lăsat în urma sa 66 de morţi şi 222 de răniţi. Membrii formaţiei „Burn” care cânta la miezul nopţii au fost acuzaţi că au folosit în spectacol artificii. Atât ei, cât şi patronul clubului au dosar penal. Cu toate că localul a fost construit într-o zonă în care erau interzise cluburile, iar actele erau întocminte ca fiind reşedinţă privată şi din acest motiv nu trebuia realizată inspecţia pompierilor, patronul nu a fost condamnat la închisoare.

3 188 jpg jpeg

Хромая лошадь „Calul olog”

Atmosfera liniştită a oamenilor care mâncau sushi şi dansau cu băuturile în mână a fost întreruptă de către MC, care a anunţat:„Doamnelor şi domnilor, încăperea a luat foc! Părăsiţi sala!”. Panica ce a urmat s-a terminat în a fi una dintre cele mai mari dezastre din memoria recentă a Rusiei:autorităţile au declarat că 156 de oameni au murit, fie arşi, fie călcaţi în picioare, iar 160 au fost răniţi grav. În acea seară se celebrau 8 ani de la inaugurarea localului. Gazda spectacolului a adus pe scenă o fântână cu artificii, din care scântei au aprins tavanul şi au produs scurtcircuitarea sistemului electric. Evenimentul a avut loc pe 5 decembrie 2009, în Perm, Rusia. Patronul localului, directorul executiv şi alţi trei angajaţi au fost reţinuţi de către autorităţi.

Kiss

Petrecerea organizată de către studenţi de la 6 facultăţi a început pe 26 ianuarie 2013, aproape de miezul nopţii. La eveniment au fost invitate să cânte două formaţii, una dintre ele având în program şi un show pirotehnic. Acelaşi tip de spumă izolatoare fonic a luat foc, ca în toate cazurile. 242 de morţi şi 168 de răniţi, toţi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Paznicii clubului au crezut că este o bătaie, şi au închis uşile clubului pentru a evita ca oamenii să plece fără să plătească. Este cea de-a doua tragedie de asemenea gravitate petrecută pe teritoriul brazilian, după incendiul de la Circ, din 1961.

article 2269057 17343fd9000005dc 257 634x421 jpg jpeg

Canecão Mineiro

În incendiul din Canecão Mineiro, club aflat în Belo Horizonte, Brazilia au murit 7 oameni şi alţi 197 au fost grav răniţi. Un alt eveniment tragic care a pornit de la un aparent inofensiv spectacol pirotehnic.

Colectiv

...

Bucureşti. 31 octombrie 2015. 30 de morţi. 137 de răniţi. Cuvintele sunt de prisos. Odihniţi-vă în pace!