Tragedia de pe Hillsborough   imagini rare și terifiante de pe un stadion de fotbal jpeg

Tragedia de pe Hillsborough - imagini rare și terifiante de pe un stadion de fotbal

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

Tragedia de pe Hillsborough este un incident ce a avut loc pe 15 aprilie 1989 pe Stadionul Hillsborough în Sheffield, Anglia, la un meci din semifinalele Cupei Angliei dintre FC Liverpool și Nottingham Forest FC, când o busculadă a cauzat decesul a 96 de oameni și rănirea a peste 700 de persoane. Ulterior, s-a descoperit că principala vină pentru producerea incidentului a aparținut poliției, care a permis accesul unui număr prea mare de oameni în stadion. Incidentul rămâne până astăzi cea mai mare tragedie din fotbalul european și una din cele mai mari din fotbalul mondial.

În 2016, după 27 de ani de la eveniment, familiile celor 96 de fani Liverpool striviţi şi ucişi în timpul evenimentelor, au primit verdictul final. Justiţia din Anglia a decis că vina pentru incident aparţine poliţiei, care a permis accesul unui număr prea mare de fani în stadion. Timp de 27 de ani, forţele de ordine au refuzat să-şi asume vreo responsabilitate şi au arătat întotdeauna cu degetul spre fani. Pe lângă cele 96 de persoane ucise, alte 766 au fost rănite.

hillsborough disaster 1 jpg jpeg

La momentul producerii tragediei, seminifinalele Cupei Angliei se disputau pe teren neutru. În 1989, Football Association a selectat Hillsborough (terenul clubului de fotbal Sheffield Wednesday) în vederea disputării meciului dintre FC Liverpool și Nottingham Forest. Conform regulilor, fanilor celor două echipe le-au fost acordate spații complet separate pe stadion. Fanilor formației Liverpool le-a fost alocată peluza Leppings Lane. Intrarea în peluza respectivă se putea realiza doar trecând de niște turnicheți vechi și uzați, iar restricția în mișcare rezultată de aici a condus la apariția unei busculade periculoase în afara stadionului, înainte de startul partidei. În încercarea de a ușura presiunea dinafară, superintendentul șef David Duckenfield, care era ofițerul de poliție responsabil de buna desfășurare a meciului, a ordonat deschiderea unei porți folosită în mod normal numai pentru ieșirea din stadion.

hillsborough reuters1 960x600 jpg jpeg

Poarta respectivă ducea la un tunel marcat cu însemnul „locuri în picioare”, ce conducea direct către două țarcuri aflate în centrul peluzei, deja supraaglomerate. În anii precedenți, tunelul fusese închis de poliție când cele două secțiuni centrale se umpleau;în cazul tragediei de pe Hillsborough, acest lucru nu s-a întâmplat.Ca rezultat, sute de oameni au fost împinși unii în ceilalți și către gard de presiunea enormă a mulțimii din spate. Oamenii care intrau nu erau conștienți de problemele de la gard;în alte ocazii, exista cineva la intrarea în tunel care supraveghea țarcurile centrale și redirecționa fanii către țarcurile laterale atunci când cele centrale se umpleau, însă în timpul tragediei de la Hillsborough acest lucru nu s-a întâmplat, din motive neclare

Fluxul de suporteri rezultat a cauzat o aglomerație puternică, unii fani urcându-se pe gardurile ce mărgineau peluza sau fiind ridicați în partea de sus a peluzei de către alți fani pentru a scăpa de înghesuială. La câteva momente după startul partidei, una dintre barierele ridicate cu scopul de a preveni busculadele a cedat, și fanii au început să cadă unii peste alții. Meciul a fost oprit după șase minute de joc.O parte dintre suporteri chiar au încerct să atragă atenția jucătorilor și a portarului echipei Liverpool de gravitatea situației pentru a opri meciul. Acest lucru s-a și întâmplat pentru că deja destul de mulți suporteri care escaladaseră gardul erau deja în teren. Poliția a încercat să stopeze înaintarea suporterilor pe teren și mai puțin să ajute pe cineva. Cei prinși în busculadă erau atât de îngrămădiți în țarcuri, încât multe victime au murit de asfixie prin comprimare în timp ce stăteau în picioare. Mulțimea de pe terasa Leppings Lane s-a împrăștiat în cele din urmă pe teren, unde se găseau suporterii răniți și traumatizați care reușiseră să scape mai înainte. Poliția, organizatorii și membrii serviciului de ambulanță St. John au fost complet depășiți de situație. Mulți fani care scăpaseră teferi au acordat asistență răniților. Șeful poliției din South Yorkshire, John Nesbit, i-a dat ulterior de înțeles parlamentarului Michael Shersby că lăsarea operațiunilor de salvare în seama fanilor a fost o mișcare deliberată. Tot el a declarat la o conferință Police Federation:„I-am lăsat pe fani să ajute ca să nu își verse frustrarea pe poliție.” Este tragic că pPe parcursul desfășurării tragediei, unii polițiști au format un cordon pe teren pentru a-i împiedica pe suporterii Liverpool să ajungă la fanii echipei adverse în loc să ofere ajutor. Suporterii au rupt panouri publicitare pentru a ajuta la transportul răniților, iar serviciile de urgență au fost chemate pentru a asista victimele. Unii suporteri au încercat să spargă cordonul pentru a transporta răniții la ambulanțele care așteptau în afara stadionului, însă au fost siliți să se întoarcă înapoi. Forțele de ordine au permis accesul în stadion unei singure ambulanțe din cele 44 sosite la fața locului. Din acest motiv din cei 96 de oameni decedați, doar 14 au ajuns la spital.

dezastru hillsborough1 jpg jpeg

La locul tragediei au murit 93 de persoane. Alți doi oameni au decedat peste câteva ca urnare a traumelor primite. Iar peste patru ani a murit și ultima victimă, care în tot acest răstimp a fost în comă. Peste 700 de oameni au obținut leziuni corporale.

Interesant este faptul că imediat după tragedie raportul poliției incrimina victimele și pe fanii echipei Liverpool pentru cele întâmplate.

1 Fanii erau băuți, majoritatea n-aveau bilete și că au forțat intrarea în arenă.

2 Suporterii lui liverpool s-au urinat peste polițiști, pompieri, dar și peste trupurile camarazilor de galerie decedați, pe care îi și mai deposedau de bunuri

3  Fanații au bătut polițiștii care făceau respirație artificială.

Poliția și autoritățile au refuzat constant să se considere vinovați pentru tragedie, ba chiar au încercat să ascundă unele dovezi ce îi incriminau:rapoarte interne ale poliției și ambulanței, dar și peste 116 mărturii ale celor implicați. La 20 de ani după tragedie, aceste lucruri au fost declasificate și procesul a fost reluat sentința definitivă fiind dată în 2016:

Deciziile juriului au fost:

– Poliţia şi serviciul de ambulanţă au cauzat sau au contribuit la pierderea de vieţi omeneşti prin erori sau omisiuni apărute după declanţarea busculadei;

– S-a decis în unanimitate că modul în care forţele de ordine au acţionat în timpul meciului a contribuit la crearea unei situaţii periculoase la intrarea în peluza Leppings Lane a stadionului Hillsborough

– Ofiţerii cu putere de decizia au cauzat sau au contribuit la formarea busculadei din tribune şi vinovaţi sunt şi ofiţerii aflaţi la faţa locului când s-a dat ordinul ca ieşirile de urgenţă să fie deschise

– La dezastru au contribuit şi elemente din desingnul şi construcţia stadionului

– Inginerii care se ocupau atunci de stadionul lui Sheffield Wednesday, Eastwood &Partners, ar fi trebuit să facă mai mult pentru a descoperi şi pentru a oferi consiliere în legătură cu zone nesigure sau funcţii nesatisfăcătoare ale stadionului care au cauzat sau au contribuit la dezastru.

Se pare că 41 la 96 de cazuri fatale puteau fi evitate dacă se acorda ajutorul medical urgent.Faptele descoperite în raport au dus la exprimarea imediată a scuzelor de rigoare din partea Prim-Ministrului David Cameron;șefului poliției din South Yorkshire David Crompton;președintelui Federației de Fotbal David Bernstein și Kelvin MacKenzie, editorul de atunci al tabloidului The Sun, pentru roluri respective ale organizațiilor lor.