Tradiţiile culinare de Crăciun ale Familiei Regale  jpeg

Tradiţiile culinare de Crăciun ale Familiei Regale

📁 Monarhia în România
Autor: Ștefania Dinu

Sărbătoarea Crăciunului păstra acelaşi ritual instituit în vremea Regelui Carol I, meniul fiind în mare parte acelaşi. Astfel, în seara de Ajun a Crăciunului anului 1925, la masa regală s-au servit:

- Consommé Célestine / Supă Célestine

- Viandes froides de Noel: hure de sanglier, roast beef, pressed beef, dindon, jambon, langue de boeuf, cochon de lait, paté de lievre et de foie gras, galantine de dinde et de volaille / Carne rece de Crăciun: căpăţână de porc mistreţ, carne prăjită, carne presată, curcan, jambon, limbă de vacă, purcel de lapte, pate de ficat şi de ficat de gâscă, piftie de curcan şi de găină

- Sauce Cumberland et Moutarde / Sos Cumberland şi muştar

- Salade / Salată

- Epinards à la Crême / Spanac cu smântână

- Plum-Pudding / Budincă cu prune.

În timpul domniei Regelui Ferdinand, masa de Ajun de Crăciun se încheia cu această plum- pudding/budincă de Crăciun cu prune, specific englezească, preferată de Regina Maria.

În ziua de Crăciun, la 25 decembrie 1925, meniul la masa regală a fost compus din:

- Silure à la Mirabeau / Somn à la Mirabeau

- Dinde Talleyrand / Curcan Talleyrand

- Salade / Salată

- Choux-Fleurs au gratin / Conopidă gratinată

- Gelée de mandarines à la crême / Jeleu de mandarine cu frişcă

- Café / Cafea.

În 1929, în seara de Ajun, meniul a constat în: Supă, Carne rece de Crăciun: purceluş de lapte, curcan, jambon, carne prăjită şi presată, carne de căprioară şi de viţel, pate de ficat de iepure şi de căprioară, căpăţână de porc mistreţ, limbă de vacă, piftie de curcă şi găină, Sos Cumberland şi muştar, Spanac, Plum-Pudding şi fructe.

Acest text este un fragment din articolul „Călătorie aromată în bucătăria regală. La masă cu Ferdinand și Maria” apărut în numărul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 27 mai-26 iunie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com 

Cumpără Acum