Tradiţii de Crăciun la Washington  Bradul la Casa Albă jpeg

Tradiţii de Crăciun la Washington. Bradul la Casa Albă

Tradiţia bradului de Crăciun la Casa Albă datează de mai bine de un secol. Ca orice altă sărbătoare din casa prezidenţială, şi Crăciunul intra în atribuţiile Primei Doamne. An de an s-au abordat diferite teme, combinaţii de culori şi luminiţe. Cu toate acestea, cel mai important lucru este acela pe care l-a enunţat chiar Michelle Obama:„ Cea mai mare binecuvântare dintre toate nu costă nimic:timpul pe care îl petrecem cu cei dragi, libertăţile de care ne bucurăm ca americani şi fericirea pe care o simţim atunci când suntem alături de cei neajutoraţi.”

În secolul al XIX-lea, Crăciunul la Casa Albă nu era altceva decât o sărbătoare în familie. Prima petrecere în casa preşedintelui a fost organizată în decembrie 1800, de către liderul SUA, Adams, cu ocazia zilei de naştere a nepoatei sale, Suzannah. La eveniment au fost invitaţi toţi copiii oficialilor din Washington. O altă petrecere organizată în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru copii, a fost organizată în 1834 de către preşedintele Andrew Jackson. Petrecerea a inclus jocuri, muzică şi dans, multă voie bună şi o cină. Totul s-a terminat cu o bătaie cu bulgări de zăpadă în interior:bulgării erau confecţionaţi din bumbac alb.

nuci jpg jpeg

În timpul mandatului preşedintelui Benjamin Harrison, mai exact în 1889, Casa Albă a găzduit primul brad împodobit festiv pentru Crăciun. Impunătorul copac era ornat cu jucării, candele, şi tot felul de arte zorzoane, printre care şi cadouri pentru nepoţii lui Harrison. Primul brad din Washington decorat cu luminiţe electrice a înfrumuseţat atmosfera în 1894, când preşedinte era Grover Cleveland. De menţionat este faptul că reşedinţa prezidenţială a beneficiat de electricitate în 1891.

Mai târziu, în 1903, preşedintele Roosevelt împreună cu Prima Doamnă au găzduit cu ocazia Crăciunului un carnaval. Cei 500 de copii invitaţi au avut parte de o cină festivă, un program muzical dedicat lor, tot felul de suveniruri şi, mai presus de toate, un desert special din îngheţată, care avea formă de Moş Crăciun. Preşedintele Roosevelt, un conservator înrăit, a interzis tăierea brazilor pentru Crăciun. Cu toate acestea, fiul său, Archie, l-a sfidat şi a împodobit un mic brad la el în cameră.

antiques jpg jpeg

Calvin Coolige a fost preşedintele Statelor Unite care a organizat prima ceremonie oficială de împodobire a bradului, lucru ce a devenit tradiţie din 1954. Evenimentul a avut loc în 1923, în grădina din faţa Casei Albe, numită Ellipse. Astăzi, evenimentul se numeşte Christmas Pageant of Peace şi aduce un mesaj de pace către toate credinţele şi religiile.

 În schimb, tradiţia ca decorarea pomului de Crăciun să revină Primei Doamne a fost iniţiată în 1929, de către Lou Henry Hoover, de atunci bradul fiind organizat în Camera Albastră. În 1961, Jaqueline Kennedy a iniţiat la rându-i o altă tradiţie-  aceea a alegerii unei teme. În acel an, bradul a fost decorat cu ornamente inspirate de piesa „Spărgătorul de nuci”.

obama 1 jpg jpeg

Recordul pentru cei mai mulţi brazi împodobiţi la Casa Albă a fost deţinut ani la rând de către preşedintele Eisenhower, în timpul căruia 26 de brazi au înfrumuseţat fiecare etaj al casei. Recordul a fost doborât de administraţia Clinton, în 1997 cu 36 de brăduţi care făceau parte din tematica „Atelierul lui Moş Crăciun”, dar şi de administraţia Bush cu 27 de brazi, parte a temei „Un Crăciun roşu, alb, albastru”.