Topul celor mai scumpe monumente istorice din Europa jpeg

Topul celor mai scumpe monumente istorice din Europa

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția

Ce conferă greutate în estimarea unui preţ pentru monumentele istorice? Istoria, simbolistica, publicitatea, calităţile estetice sau materialele din care este făcut? Toate acestea şi nimic am putea răspunde. Fiecare monument istoric în parte este unic, iar alegerea sa între celelate monumente este o recunoaştere a valorii inestimabile pe care o are pentru omenire. Totuşi reducând la o sumă de elemente cum ar fi imaginea, notorietatea, publicitatea şi calităţile estetice, Camera de Comerţ de la Monza şi Brianza din Italia a efectuat o cercetare pentru a estima valoarea marilor monumente europene, scrie turismistoric.ro

Nu mică le-a fost mirarea când pe primul lor s-a situat un monument catalogat de contemporanii momentului ridicării sale drept o hidoşenie de oţel:Turnul Eiffel. Acesta a devansat monumente cu o istorie mult mai mare cum ar fi Coloseumul roman sau construcţia antică de la Stonehenge.

1 Turnul Eiffel, cel mai scump monument al lumii, are o înălţime de 324m şi a fost construit în 1889 pentru Expoziţia Mondială. Este cel mai vizitat monument al lumii, iar în 2011 a atras 7, 1 milioane de vizitatori. Peste 200 de milioane de oameni au avut şansa să vadă frumosul turn francez. Valoarea estimată este la 344 miliarde de lire sterline!

Construi în 1889, Turnul a fost conceput de către Emile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susţinator al său şi a cumpărat brevetul.

Iniţial acesta urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbatorea centenarul Revoluţiei Franceze. Peste 300 de muncitori au lucrat la realizarea construcţiei, unind peste 18.000 de piese de oţel şi folosind aproape două milioane jumătate de nituri. La începuturile sale, publicul a considerat construcţia inestetică, dar azi este percepută drept simbolul oraşului şi una dintre cele mai frapante piese de arta arhitecturală din lume.

image

2. Turnul Eiffel valorează de şase ori mai mult decât monumentul aflat pe locul al doilea, Coloseumul de la Roma, evaluat la 72 de miliarde de lire sterline. Amfiteatrul roman, unde se purtau luptele gladiatorilor, a fost terminat în anul 80 d.Hr şi atrage circa 4 milioane de turişti în fiecare an. Colosseumul este, probabil, cea mai impresionantă clădire ruină a Imperiului Roman. Construit sub domnia împăratului Vespasian, Colosseumul era una din cele mai impresionante construcţii ale vremurilor antice.

Click aici pentru a vedea celelalte monumente