Topul celor mai importanţi 10 atleţi ai antichităţii jpeg

Topul celor mai importanţi 10 atleţi ai antichităţii

📁 Istoria Sportului
Autor: Ganciu Ilie Iulian

La fel ca şi omologii lor din ziua de azi, atleţii din antichitate aveau propriile metode de a atrage simpatia publicului. Datorită autoriilor antici precum Pindar, Pausanias şi Dio Chrysostom, cunoaştem şi astăzi incredibilele reuşite ale celor mai cunoscuţi atleţi victorioşi la Jocurile Olimpice din antichitate.

În ciuda faptului că sporturile şi competiţiile antice erau diferite de cele din ziua de azi, campionii antici erau văzuţi ca nişte eroi pentru oameni. Probabil, cea mai mare realizare a lor este reprezentată de faptul că numele lor au dăinuit în timp, chiar şi la 3000 de ani după moartea lor.

10.Orsippus din Megara

Orsippus din Megara a fost un atlet din Grecia antică care a câştigat cursa de stadion a celei de-a XV-a Olimpiadă din anul 720 î-Hr. El a devenit favoritul publicului, şi despre el se crede că este primul atlet care a alergat gol. Pausanias, care adesea vorbeşte despre jocurile Olimpice, spune:, , Părerea mea este că la Olympia, el (Orsippus) lasă brăul să cadă intenţionat, realizând că un om gol aleargă mai repede decât îmbrăcat[1]

9. Varazdat

Clipboard02 7 jpg jpeg

Varazdat a fost un sportiv originar din Armenia, care a căştigat proba de box în timpul celei de-a 291 Olimpiadă. Ştim despre această victorie datorită unui memorandum păstrat la muzeul Olimpci din Olympia. În Armenia antică, în familiile regale şi aristocratice, educaţia fizică a tinerilor avea un caracter disciplinar. Pe lângă exerciţiile militare, ei erau învăţaţi să înoate, să boxeze, să practice luptele şi erau antrenaţi să ridice greutăţi. Varazdat, cu pregătirea sa riguroasă, a ajuns să câştige numeroase competiţii de box ţinute în Grecia, cel mai mare succes fiind reprezentat de victoria de la Olimpiada din 383 î.Hr[2].

8. Cynisca din Sparta

Clipboard03 4 jpg jpeg

Deşi doar bărbaţii aveau dreptul de a participa la jocurile olimpice, există şi femei care au câştigat această competiţie, dar ele erau doar proprietarele carelor câştigătoare, ele nefiind prezente la eveniment. În anul 170 d. Hr. Pausanias (6.1.6, 5.12.5) a văzut monumentul victoriei femeii spartane, Cynisca, despre care ne vorbesc şi Plutarch şi Xenophon, ea câştigând la cursa de care cu patru cai, prima dată în 396 î.Hr. şi apoi în 392 î.Hr. Cynsica a fost sora regelui spartan Aegesilaus. El a convins-o să participe la cursă pentru a transmite o lecţie tuturor grecilor că tot ce era necesar pentru câştigarea unei întreceri de cai erau banii şi nu excelenţa[3].

7. Polydamas

Clipboard04 4 jpg jpeg

Nu ştim foarte multe despre victoriile olimpice ale lui Polydamas din Skoutoussa. Trecutul său, familia sau detaliile despre triumful său olimpic sunt învăluite în mister. Cu excepţia faptului că ştim că statuia sa era înaltă şi era reprezentată ca un simbol al forţei, nu avem alte informaţii referitoare la aspectul său fizic.

Era cunoscut nu doar prin reuşitele sale olimpice, ci şi pentru cele din afara competiţiei. Autorii antici tind să-i compare faptele cu cele ale eroului grec, Hercule. Polydamas a ucis un leu cu mâinile goale pe muntele Olymp într-o încercare de a imita muncile lui Hercule, care a ucis leul din Nemeea. O altă poveste spune că a oprit un car în mişcare cu o singură mână.

Toate aceste poveşti au ajung la urechile persanilor. Regele lor, Darius, a trimis după Polydamas. După ce a fost primit de câtre rege, atletul a provocat trei, , nemuritori” la luptă, înfrângându-i într-o singură luptă.

      Dar puterea s-a nu l-a putut apăra de moarte. Înr-o vară, Polydamas şi prietenii săi, se odihneau într-o peşteră, când tavanul peşterii a început să se prăbuşească, Polydamas a ţinut mâinile în sus, sperând că poate să-l susţină, dar a fost strivit.

6.Onomastos din Smirna

Clipboard05 1 jpg jpeg

 Onomastos din Smirna a fost primul campion olimpic la box, la cea de-a 23-a olimpiadă, în anul 688 î.Hr., când a fost adaugat acest sport. Comform autorilor antici, el nu a fost doar primul campion la box, ci şi cel care a scris regulile boxului grec antic. El deţine  un record ce a rămas şi astăzi nedoborât, după sute de ani de olimpiade antice, dar şi moderne, el este singurul care a câştigat această probă olimpică de patru ori. Laslzo Papp, cel mai mai campion de box amator din secolul al XX-lea s-a apropiat de acest record, fiind de 3 ori campion olimpic la box.

5.Melankomas

Clipboard07 0 jpg jpeg

Faimosul pugilist Melankomas era originar din Caria, o regiune din Turcia de astăzi. Era cunoscut pentru corpul frumos şi pentru faptul că era considerat foarte atrăgător. Într-un efort de a-şi dovedi curajul, Melankomas a ales să participe la atletism, întrucât aceasta era cea mai onorabilă activitate pe care o putea realiza. Mulţi erau de părere că antrenamentul unui atlet era mai dificil decât pregătirea unui soldat, mai ales antrenamentul boxerilor.

      Melankomas a fost neînvins în cariera sa, fără să lovească adversarul şi fără să fie lovit. Stilul său de a boxa consta în a se apăra şi a evita  loviturile oponentului. Invariabil, adversarul devenea frustrat şi îşi pierdea cumpătul. Acest stil unic i-a adus admiraţia, spectatorii apreciind forţa şi anduranţa sa. Se spune că el ar fi putut să lupte toată ziua, chiar şi vara şi că refuza să-şi lovească adversarul, chiar dacă asta i-ar fi adus mai rapid victoria. Succesul său se datora antrenamentului riguros, o poveste spune că atletul a stat două zile cu mâinile în sus, fără să le lase în jos sau să se odihnească.

      A murit la o vârsta fragedă, iar pe patul de moarte îşi întreba un prieten, câte zile au mai rămas până la următoarea competiţie.

4.Chionis din Sparta

Clipboard06 jpg jpeg

Chionis din Sparta a fost un atlet ale cărui realizări sportive sunt recordurile la săritura în lungime. La olimpiada din 656 î.Hr., Chionis a sărit 7 m şi 5 cm. Această săritură i-ar fi adus titlul şi la olimpiada din 1896 şi l-ar fi clasat în primii 8 la următoarele 10 olimpiade. Chionis este recunoscut şi pentru performanţa de la triplu salt, reuşind să sară 15, 85 de m.

3. Diagoras din Rhodos

Clipboard08 jpg jpeg

Poate că Diagoras din Rhodos nu a fost cel mai important atlet al lumii antice, dar familia sa este cu siguranţa cea mai sportivă familie din lumea antică. Diagoras a câştigat proba de box la olimpiada din 464 î.Hr. A fost de asemnea de 4 ori câştigător al jocurilor Istmiene (numele vine de la istmul Corintului, locul unde se desfăşurau) şi de două ori câştigător al jocurilor de la Nemeea.

Fii săi şi nepoţii au devenit deasemnea campioni la box şi pankration (o combinaţie între box şi lupte greco-romane) . În timpul olimpiadei cu numărul 83, fii săi, Damagetos şi Akousilaos şi-au ridicat tatăl pe umeri pentru a împărţi cu el gloria. Legenda spune că în timpul ovaţiei de pe umerii fiilor, un spectator a strigat:, , Mori, Diagoras, căci nu vei ajunge în Olimp!”, acest lucru însemnând că ajunsese la cea mai mare onoare pe care un atlet şi un om putea să o aibă.

2. Theagenes din Thassos

Clipboard09 jpg jpeg

A fost una dintre primele celebrităţi ale lumii sportive antice. A devenit faimos în lume la vârsta fragedă de 9 ani. Copilul se ducea acasă de la şcoală şi a observat o statuie de bronz a unui zeu, ce se afla în piaţa din Thassos. Din motive necunoscute, copilul a rupt statuia de pe soclu şi a luat-o acasă. Acest act i-a indignat pe cetăţenii, care au văzut această acţiune ca fiind o blasfemie împotriva zeilor şi au dezbătut dacă să-l omoare pe copil pentru fapta sa. Un bătrân a sugerat să o pună la loc şi să fie iertat, iar Theagenes a repus statuia pe locul ei.

A devenit unul dintre cei mai mari atleţi ai lumii. A fost un campion la box, la pankratis şi la alergat. A câştigat proba olimpica de box al a 75 –a olimpiadă din 480 î.Hr., iar la următoarea olimpiadă a câştigat proba de pankration. La aceste victorii olimpice se adaugă numeroase victorii la alte sporturi şi la alte jocuri. Se spune că el ar fi câştigat 1.400 de competiţii în toate sporturile pe care le-a practicat. Reuşitele lui l-au făcut să fie un mit în viaţă, astfel încât mulţi oameni credeau că Hercule a fost tatăl său.

1.Milo din Croton

Clipboard001 jpg jpeg

Mulţi istoricii sunt de părere că Milo este cel mai mare luptător (din toate sporturile de contact) pe care lumea l-a avut. Milo din Croton a devenit campion olimpic de nenumărate ori în cariera sa de 30 de ani. Statura şi fizicul său erau intimidante, iar puterea şi tehnica, perfecte, iar mulţi oameni credeau că este fiul lui Zeus.

Se spunea că mânca 8 kg de carne pe zi, alţii spuneau că a cărat un taur pe umeri până la stadionul olimpic, unde l-a ucis şi l-a mâncat. Nu a fost doar un luptător, ci şi muzician şi poet şi studentul filosofului şi matematicianului Pitagora.

[1]Pausanias, 1.44.1.

[2]Moyses Chorenatsy, Armenian History

[3]Plutarh, Agesilaus, 20.1