Topul celor mai importante piramide mesoamericane jpeg

Topul celor mai importante piramide mesoamericane

Majoritatea fiind piramide în trepte, aceste construcţii se asemănă mai mult cu ziguratele din Mesopotamia decât cu clasicele piramide din Egiptul antic. De diferite forme şi mărimi, piramidele mesoamericane au îndeplinit numeroase funcţii, de la observatoare astrologice până la spaţii de venerare a divinităţii şi sacrificii.

Subiect de discuţie în cercurile adepţilor teoriei conspiraţiei, problema unei conexiuni a acestor temple cu extratereştrii este combătută de specialiştii culturii maiaşe. În continuare vom prezente doar 10 dintre celebrele piramide:

10. Altun Ha

10 Altun Ha jpg jpeg

Piramida-templu din situl de la Altun Ha aparține culturii maiașe din Belize, fiind situat la 50 km nord de capitala țării. Ocupat de civilizația maiașă între 200 î.e.n. și 900 e.n., pentru ca după declinul acestora orașul să fie abandonat în dcurs de un secol, timp în care templul nu a mai fost folosit. Piramida cunoscută sub denumirea „Temple of the Masonry Altars” are o înălțime  de 16 m. Cercetările arheologice au scos la iveală existența celui mai mare obiect prelucrat din jad – capul zeului Soare, Kinich Ahau.

9. El Caracol

9 caracol jpg jpeg

El Caracol („Melcul”) este denumirea modernă a piramidei dată de exploratorii britanici surprinşi de existenţa numărului mare de melci din zonă. Piramida este situată în districtul Cayo din Belize, fiind construită la 460 m deasupra nivelului mării, la poalele Munților Maiași. În preajma piramidei înalte de 42 m a fost descoperit un monument ce înfățișează victoria asupra orașului Tikal din 562 – Lordul Apei din Caracol în timp ce capturează simbolul orașului oponent. 

8.Piramidele din Lamanai

8 LAMANAI Temple of the jaguar jpg jpeg

Lamanai („Crocodil scufundat”), unul dintre cele mai mari centre ceremoniale din Belize, localizat în districtul Orange Walk, conține cele mai exotice structuri arhitecturale ale civilizației maiașe. Ridicate în perioada clasică târzie (600-900), cele trei piramide-templu importante (Templul Măștii, Templul Jaguarului și Marele Templu) au funcționat până în 1675 când orașul a fost abandonat de locuitori sub presiunea spaniolilor. Cel mai impozant dintre cele 3 temple este cel al Jaguarului.

7. Piramida din Uxmal

7 UXMAL  jpg jpeg

Legenda spune că piramida a fost construită într-o noapte de un pitic ajutat de mama sa, o vrăjitoare. În realitate a fost construită între secolele 7 şi 10 în vechiul oraş maiaş Uxmal, în regiunea El Adivino, situat în peninsula Yucatan, cercetările arheologice dovedind că piramida este compusă din cinci structuri suprapuse. Situată în centrul sitului argheologic, piramida are o scară de acces în 90 de trepte, gradul de înclinaţie fiind de 60°, iar înălţimea de 38 m. Dedicată zeului Itzamna templul mai este cunoscut sub denumirea de Piramida Magicianului. Pe 27 februarie 1975, Regina Elisabeta a II-a  a Marii Britanii a vizitat situl după recondiționarea monumentelor.

6.Templul-piramidă IV din Tikal

6 TIKAL  jpg jpeg

Cel mai mare oraş al civilizaţiei maiaşe este localizat în departamentul El Peten din Guatemala şi conţine 6 piramide în trepte  construite la apogeul civilizaţiei, între secolele 7 şi 9. Cel mai mare dintre acestea, Templul-piramidă IV are o înălţime de 72 m, incluzând templul. Piramida propriu-zisă are o structură în şapte trepte şi are o înălţime de 64, 4 m, laturile primului nivel fiind de 88/65 m. Construit din ordinul conducătorului local Yax Kin, la ridicarea piramidei au participat peste 60.000 de oameni din regiune.

5. Calakmul – Structura 2

5 calakmul 2 jpg jpeg

Unul dintre cele mai puternice oraşe maiaşe din Peninsula Yucatan, Calakmul poate fi comparat cu oraşul Tikal din mai multe puncte de vedere.  Din cele peste 1000 de structuri rămase, Structura 2 reprezintă un templu-piramidă orientat spre nord, înalt de 45 m şi cu laturile de 120 m fiecare ce datează din perioada preclasică târzie. Începutul perioadei clasice aduce piramidei o extensie pe faţada nordică, pe care sunt construite 3 altare, fiecare cu acces separat. La sfârşitul perioadei clasice, deasupra piramidei a fost construit un palat cu 9 încăperi, ce i-au adăugat piramidei încă 12 m în înălţime.

4. Piramida Lunii

Piramida Lunii este a doua construcţie ca mărime a oraşului Teotihuacan („Locul unde omul devine zeu”). Ridicată între 200 şi 450 deasupra unei structuri foarte vechi, partea frontală are o înclinaţie mai mare decât celelalte laturi, facilitând astfel accesul dinspre Calea Morţilor către templul zeiţei Chalchiuhtlicue situat în vârful piramidei. Construcţia a fost modificată de 6 ori în decurs de un secol, locuitorii vechiului oraş  Teotihuacan îmbunătăţindu-i aspectul şi  mărindu-i volumul de fiecare dată.

4 piramida lunii jpg jpeg

3.El Castillo – Templul lui Kukulkan

3 El castillo jpg jpeg

Construcţie dedicată zeului Kukulkan („Şarpele cu pene”) este situată în nordul Peninsulei Yucatan, în Mexic. El Castillo ocupă zona centrală a complexului arheologic pre-columbian Chichen Itza aparţinând civilizaţiei Maiaşe. Ridicată în jurul anului 800, piramida în nouă trepte  are o înălţime de 24 m la nivelul platformei, templul adăugându-i încă 6 m. Piramida în nouă trepte are o înclinaţie de 53, 3°, în timp ce scările de acces spre templu sunt înclinate la 45°. Arhitectura piramidei se află în strânsă legătură cu calendarul maiaş, astfel încât fiecare parte a structurii are încorporată o scară în 91 de trepte. Luată în calcul şi platforma, piramida conţine un număr total de 365 de trepte, câte una pentru fiecare zi a anului, fiind astfel cea mai complexă construcţie maiaşă.

2. Marea Piramidă din Cholula

2 Cholula jpg jpeg

Situl arheologic din vechiul oraş mesoamerican Cholula, situat la vest de oraşul Puebla din Mexic adăposteşte cea mai mare piramidă din lume după volum (4, 45 milioane m3), depăşind cu uşurinţă Marea Piramidă de la Giza (2, 5 milioane m3). Laturile au o lăţime de 450 m în timp ce înălţimea acesteia este de doar 66 m. A fost construită în 4 etape între secolele 3 î.e.n. şi 9 e.n. şi dedicată zeului Quetzalcoatl, aztecii atribuindu-i zeului Xelhua responsabilitatea pentru ridicarea acestei piramide. Mai este cunoscută şi sub denumirea “Tlachihualtepetl” – Munte artificial. A căpătat această denumire doarece din depărtare seamănă cu un deal pe care coloniştii spanioli au ridicat o biserică catolică în 1594, însă în realitate este o construcţie masivă ce nu a fost explorată în totalitate.

1. Piramida Soarelui

Teotihuacan, Pyramid of the Sun (20498681808) jpg jpeg

Piramida Soarelui se află în mijlocul oraşului Teotihuacan, la 45 km nord-est de capitala Mexicului. Construită în două etape de vechii locuitori ai oraşului, piramida în cinci trepte imense are o înălţime de 71 m, laturile de 223 m şi o înclinaţie de 32, 5°, fiind una dintre cele mai mari piramide din Mesoamerica cu un volum de 1.275.000 m3. Din pricina deteriorării este dificil de precizat cărui zeu îi era dedicat templul de pe platforma piramidei, majoritatea opiniilor înclinând că ar fi vorba de Marea Zeiţă. Abandonat undeva între secolele 7 şi 8, oraşul a fost utilizat de azteci ca şi centru spiritual, fiind responsabili de actuala denumire a construcţiei.  

Surse:

http://www.crystalinks.com/pyramidmesoamerica.html

http://www.tikalpark.com/temple.htm

http://www.hanksville.org/yucatan/El_Advino.html