Top 7 monumente ale naturii, care au dispărut în ultimul secol / FOTO  jpeg

Top 7 monumente ale naturii, care au dispărut în ultimul secol / FOTO

Fereastra de Azur (Azure Window), unul dintre cele mai populare obiective turistice naturale din Malta, s-a prăbușit în mare, în luna martie 2017, în urma unei furtuni puternice. Acest monument al naturii a completat o lungă listă de formațiuni naturale unice care au dispărut în ultimul secol.

Iată șapte dintre cele mai cunoscute monumente ale naturii, care au dispărut total sau parțial:

1. Fereastra de Azur, Malta

Fereastra de Azur jpg jpeg

Unul dintre cele mai populare obiective turistice naturale din Malta, arcul din calcar a apărut în primul episod al serialului TV ”Game of Thrones”, dar şi în câteva filme pentru marele ecran.

2. El Dedo de Dios (Degetul lui Dumnezeu), Insulele Canare, Spania

Dedo de Dios jpg jpeg

Formațiunea geologică spectaculoasă, situată în nordul insulei Gran Canaria, a fost distrusă de o furtună tropicală puternică, în noiembrie 2005 (foto dreapta).

3. Jump-off Joe, SUA

Jumpoff Joe 1910 jpg jpeg

Monumentul geologic ”Jump-off Joe” a fost o atracție turistică populară înainte de Primul Război Mondial. Situat pe o plajă din Newport, statul american Oregon, monumentul s-a degradat treptat.

Jumpoff Joe 1970 jpg jpeg

Ce a mai rămas din ”Jump-off Joe”, în 1970

4. Arcada de piatră din Parcul Național Arches, SUA

WallArch Before jpg jpeg

Parcul Național Arches, situat în statul american Utah, este cunoscut datorită numărului mare de arcade naturale de piatră, formate prin eroziune. Una dintre cele mai frumoase arcade de piatră din acest parc s-a prăbușit în anul 2008 (foto jos).

WallArch After jpg jpeg

5. Cei 12 Apostoli, Australia

Cei 12 Apostoli 1 jpg jpeg

Un spectaculos monument al naturii din sudul Australiei este cunoscut sub numele de ”Cei 12 Apostoli”, deși nu au fost niciodată format din 12 stânci, ci din maxim 9. În prezent au mai rămas 8 stânci, după ce una dintre ele s-a prăbușit în 2005 (foto jos).

Cei 12 Apostoli 2 jpg jpeg

6. Arborele Ténéré, Niger

Arbre du tenere 1961 jpg jpeg

Aflat în sudul deșertului Sahara, arborele Ténéré era singurul copac pe o rază de 400 de kilometri, fiind considerat multă vreme cel mai izolat arbore de pe Pământ. Arborele a fost distrus în 1973, iar în 1985, în locul lui a fost ridicat un monument din metal (foto jos).

Arbre neu1 jpg jpeg

7. Mukurob, Namibia

Stânca ”Mukurob” (”Degetul lui Dumnezeu”) a dominat deșertul Namib până când s-a prăbușit, pe 7 decembrie 1988. 

Namibia jpg jpeg

Foto: Wikipedia, Flickr