Top 5 morți bizare din Evul Mediu jpeg

Top 5 morți bizare din Evul Mediu

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Andreea Lupşor

Imaginarul colectiv a păstrat ideea că Evul mediu a fost o perioadă foarte violentă. De fapt, numărul celor morți în războaie în acea perioadă nu este atât de mare. E adevărat că speranța de viață nu era foarte ridicată, iar epidemiile erau foarte răspândite.

Pe lângă cei morți în situații violente sau din cauza unor boli istoria a înregistrat și cazurile unor oameni importanți care au murit din motive cât se poate de bizare. Aveți aici 5 exemple de morți bizare.

Martin of Aragon, m. 1410

Cauza morții: indigestie și râs incontrolabil

200px marti lhumc3a0 0 jpg jpeg

În timpul unui ospăț din 1410, Martin, Conte de Barcelona și Rege de Aragon, a murit în circumstanțe cel puțin ciudate. Contemporanii care au scris despre acest incident spun că moartea principelui ar fi fost cauzată de o combinație letală de indigestie severă, de care Martin suferea de câteva zile, și un râs isteric din cauza căruia acesta s-a prăbușit în timpul mesei. Eforturile de a salva viața regelui au fost în zadar. Contemporanii nu au reușit să-și dea seama ce anume a cauzat râsul isteric al regelui (de fapt, asta rămâne și azi un mister), dar se crede că indigestia ar fi fost cauzată de consumul excesiv de anghile, un aliment foarte popular în Evul Mediu.

George Plantagenet, m. 1478

Cauza morții: înecat într-un butoi cu vin

George Plantagenet a fost fratele regilor Edward al IV-lea și Richard al III-lea și a jucat un rol important în Războiul Rozelor înainte de moartea sa din 1478. După ce a complotat împotriva fratelui său, a fost găsit vinovat de trădare și a fost executat în Turnul Londrei. Însă execuția lui nu a fost publică, și nici nu a fost decapitat (după cum se obișnuia în cazul condamnaților de sânge nobil). Având în vedere reputația lui pentru alcoolism, George a fost înecat într-un butoi mare cu vin. Chiar George și-a ales această metodă de execuție!

Papa Adrian al IV-lea, m. 1159

Cauza morții: s-a înecat cu o muscă din paharul cu vin

pope hadrian iv jpg jpeg

Adrian al IV-lea a fost Papă doar patru ani de zile și a rămas singurul papă englez din istorie. In ultimele luni ale vieții, Papa Adrian a suferit de o formă bizară de amigdalită din cauza căreia gura și gâtul i se umpleau constant de puroi. Se pare că această boală ar fi contribuit la moartea sa în momentul în care, luând o gură de vin, s-a înecat cu o muscă care se afla în pahar. Din cauza acumulării de puroi, el nu a mai putut să respire și a murit înecat.

Bela I al Ungariei, m. 1063

Cauza morții: zdrobit de baldachinul de deasupra tronului, care s-a prăbușit peste el

Bela I al Ungariei a fost rege doar trei ani de zile. În timp ce stătea pe tronul său, baldachinul de deasupra s-a prăbușit peste el și l-a ucis imediat. Contemporanii au crezut că nu a fost vorba doar de un accident, ci de o foarte inteligentă crimă. Regele își câștigase numeroși inamici politici după ce uzurpase tronul regelui Andrei I. În ciuda suspiciunilor, crima nu a fost dovedită.

Sigurd Eysteinsson, m. 892

Cauza morții: infecția unei răni cauzate de capul unui inamic

250px hacc8akon jarl jpg jpeg

Sigurd Eysteinsson a avut probabil una din cele mai bizare morți din istorie. Fiind un războinic orgolios, Sigurd și-a provocat unul dintre inamici – pe Mael Brigte – la bătălie. Potrivit obiceiurilor, fiecare dintre ei avea dreptul de a veni însoțit de 40 de luptători. Sigurd a trișat și a apărut cu 80 de oameni, câștigând astfel cu ușurință lupta. În semn de triumf, Sigurd și-a decapitat inamicul și a legat capul acestuia de șaua sa. Plecând pe cal de la locul bătăliei, Sigurd s-a zgâriat la picior de dinții inamicului său. Rana s-a infectat atât de tare încât Sigurd a și murit din cauza ei. Legenda născută ulterior spune că fantoma lui Mael Brigte s-a întors temporar în capul său decapitat pentru a se răzbuna pentru trădarea lui Sigurd.

Sursa: http://listverse.com